El Govern crearà una línia d’ajuts per reparar els danys de la llevantada

Ahir al matí es va celebrar una reunió extraordinària al Consell Comarcal del Montsià entre el conseller d’Interior, Miquel Buch; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i alcaldes i alcaldesses dels pobles afectats 

22 octubre 2018 09:02 | Actualizado a 23 octubre 2018 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Es posen en marxa els treballs per la reparació dels danys de la llevantada al Baix Ebre i Montsià. El conseller d’Interior, Miquel Buch, va presidir ahir, diumenge, una reunió d’alcaldes extraordinària al Consell Comarcal del Montsià, en què també van participar els ajuntaments afectats per la llevantada del Baix Ebre, amb l’objectiu de treballar conjuntament en la reparació dels danys del temporal dels passats dies 18 i 19 d’octubre a les Terres de l’Ebre.

En la trobada, tots els representants dels municipis van poder explicar la seva situació i les seves principals preocupacions, i d’aquí van sorgir tres línies de treball.

En primer lloc, es farà un informe d’afectacions de les zones, com el front marítim, que recauen en competències estatals, i es buscarà el suport del Ministeri de Medi Ambient o la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

En segon lloc, la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre pilotarà un recull dels pressupostos que hauran d’afrontar els consistoris per reparar les afectacions del temporal i es basaran els ajuts des del Departament de Presidència per pal·liar aquests costos, sobretot en el capítol de camins agrícoles, que han resultat molt afectats.
Finalment, l’última línia de treball està més enfocada a la prevenció. Buch lamentava la caiguda de les comunicacions durant l’emergència de divendres, i ha determinat que caldrà revisar amb les companyies del sistema de telecomunicacions la situació de les infraestructures de telecomunicacions perquè aquesta situació no es torni a repetir.
Una de les principals preocupacions i urgències per a la majoria de municipis és l’afectació en camins agrícoles, que impedeixen el treball de pagesos. En aquesta línia, els ajuntaments es posaran a treballar immediatament en la reparació de camins i vies secundàries per evitar els mínims perjudicis al sector primari.
Després de la reunió, Buch va visitar, juntament amb altres entitats, algunes de les zones perjudicades pel temporal com la carretera C-12 (Carrova), que va quedar greument afectada pels efectes del barranc de la Galera.

Buch aprofitava la reunió per donar les gràcies als cossos d’emergències, a la Policia local, la Brigada Municipal i la resta de treballadors municipals, així com a totes les persones que van donar el seu suport i ajuda en cada municipi.

Es declararà zona catastròfica?
El vicepresident del Govern i president en funcions, Pere Aragonès no descarta sol·licitar la declaració de zona catastròfica per a les comarques del Baix Ebre i el Montsià si, un cop inventariats els danys de la llevantada, aquesta via permet ferir «millors solucions» per reparar els desperfectes acumulats a les dues comarques. «Cada actuació que fem comportarà conseqüències en l’àmbit tècnic i indemnitzacions i cal fer molt bé el peritatge, que seguirem fent els pròxims dies. Si aquesta via permetés millors solucions, ho sol·licitaríem», ha dit.
Alcanar va ser un dels municipis del Montsià més afectats pel temporal. Per aquest motiu, ahir al matí, Aragonès es va reunir amb l’Ajuntament d’Alcanar i afectats del sector primari per visitar la zona més afectada de les Cases d’Alcanar, i després va assistir també a la reunió d’alcaldes al Consell Comarcal del Montsià.

La seva visita va estar enfocada en fer un reconeixement de les zones malmeses i mostrar compromís del Govern de la Generalitat per tal que la resposta puga ser el més ràpid possible. «Ara estem a la fase d’avaluació dels anys, després ve la fase de les accions necessàries, algunes a molt curt termini que tindran lloc la pròxima setmana per tal d’arreglar camins i posar el màxim de facilitats per a recuperar les vies de comunicació», explicava Aragonès.

Cal recordar que el temporal de divendres va deixar xifres sense precedents a Alcanar, ja que es van arribar a registrar 199,8 mil·límetres d’aigua en 24 hores. El fenomen meteorològic va causar molts danys materials en camins, infraestructures, finques, així com en comerços, cases, carrers i també en l’enllumenat públic i la xarxa elèctrica. La Brigada Municipal d’Obres i Serveis va treballar durant tot el dissabte, directament l’endemà del temporal, per a resoldre les diferents incidències al municipi arran de l’episodi de pluges. Tot i que encara queda molta feina per fer, els treballs ja estan en marxa, prioritzant els camins rurals per intentar afectar mínimament el sector primari.

Comentarios
Multimedia Diari