El Govern engega el projecte ‘País Viu’ contra el despoblament a la Terra Alta

El territori veu amb bons ulls que l’Administració pose fil a l’agulla a un problema que afecta greument la comarca

29 mayo 2019 12:26 | Actualizado a 30 mayo 2019 12:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Terra Alta, juntament amb les comarques pirinenques de l’Alt Urgell i el Pallars Sobirà, seran les primeres que es beneficiaran d’un nou projecte de dinamització territorial impulsat pel Govern i anomenat «Un país d’oportunitats, un país viu». L’objectiu és començar a treballar en aquest pla aquest mes de juny i estendre’l a set comarques catalanes més abans de la tardor.

A través d’aquesta estratègia, l’executiu pretén fer front als problemes de despoblació, envelliment i retrocés econòmic que pateixen aquests territoris i apostar per «equilibrar» el país.

El punt de partida serà la creació d’una Comissió Plenària de caràcter interdepartamental i amb la participació de les diferents administracions del territori, a més d’agents públics i privats vinculats als àmbits socials i econòmics, entre d’altres. La voluntat és la d’abordar un pla de treball articulat de manera «bilateral», per tal d’identificar els principals reptes i solucions que contribueixin a la dinamització de cadascun dels territoris on s’implementarà el pla.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat que aquesta nova eina ajudarà a definir el futur del conjunt del país en els pròxims deu anys, el qual ha de ser més «equilibrat» i on cal incidir en el desenvolupament de les comarques amb «més risc» de patir problemes de despoblament.

El subdelegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés, ha explicat que el projecte començarà «de forma immediata» i que en aquest cas «serà el mateix Govern que es desplaçarà a la Terra Alta per veure les seues problemàtiques in situ i no a la inversa». Pallarés ha detallat que es començarà per la Terra Alta, a través del Consell Comarcal, però que això «no vol dir que més endavant una altra comarca de les Terres de l’Ebre no es pugue afegir al projecte», i que durant les reunions es determinaran quins estaments privats del territori hi participaran.

Carles Luz, president del Consell Comarcal de la Terra Alta, a més d’alcalde de la capital, Gandesa, i president de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), ha valorat molt positivament l’arribada del projecte. «Celebro que es puga abordar un tema tan preocupant per a la Terra Alta com és el despoblament», ha declarat. «El que es vol és que a nivell territorial siguen els territoris els que comuniquen les seues necessitats i el seu model de comarca que volen i després la Generalitat posarà les eines».

De fet, de fa uns mesos s’ha constituït una taula entre tots els ajuntaments terraltins, la comunitat educativa i el teixit empresarial per posar fil a l’agulla al problema del despoblament. «Un dels problemes és la davallada de la natalitat, però el més greu és que la gent jove marxa i no torna. Per això, el primer que hem de fer és crear oportunitats al territori, millorant les infraestructures i les telecomunicacions, dinamitzar els sectors de la vinya i l’oli i recuperar oficis que ancestralment estaven molt arrelats al territori, com els pastors», exemplifica Luz. 

El president també apunta que ja s’està treballant amb una proposta per a la reducció fiscal per a les empreses del territori. «Crec que hi ha eines que poden ser efectives com la reducció fiscal».

En aquest punt coincideix l’alcalde de Caseres (un dels pobles terraltins amb menys habitants), Manel Palau. «Crec que una discriminació positiva o oferir subvencions seria bo per a una comarca com la nostra», afirma. «Valoro que d’una vegada per totes el Govern es fique les piles de veritat perquè les zones rurals no desapareguen. No tot ho podem fer des de l’administració local».

Comentarios
Multimedia Diari