El Govern exigeix a l’Estat que creï una comissió mixta per abordar el futur del Delta

Els consellers de Territori i Agricultura i la Taula de Consens han anunciat un front comú per esmenar el Pla del Ministeri i que els particulars també puguen presentar al·legacions

08 febrero 2021 17:10 | Actualizado a 08 febrero 2021 19:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Govern de la Generalitat exigeix a l’Estat espanyol que creï una comissió mixta per abordar el futur del Delta. El conseller de Territori, Damià Calvet, i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, van reunir-se ahir a la Ràpita amb la Taula de Consens pel Delta i van valorar que el Pla de Protecció del Delta que el Ministeri per la Transició Ecològica ha tret a exposició pública «condemna a mort el Delta».

Els consellers i la Taula de Consens han anunciat un front comú per esmenar el pla i que els particulars també puguen presentar-hi al·legacions.

Els consellers han valorat que aquest és un pla de «retirada» i no pas de protecció. Així mateix ho ha valorat el portaveu de la Taula de Consens, Xavi Curto, qui ha explicat que el pla de l’Estat especifica «molt poc el que es pot fer de forma preventiva per al Delta» i que «no quantifica cap pèrdua».

Els consellers han demanat que s’aborde un Pla de protecció ambiciós amb la gestió dels sediments fluvials i que mentrestant es garanteixi els treballs de contenció de la línia litoral amb la gestió de les sorres i els camins de guarda.

L’estratègia del Ministeri per la Transició Ecològica (MITECO) passa, entre d’altres, per comprar i permutar gairebé 900 hectàrees d’arrossars i retrocedir la delimitació del Domini Públic Marítim Terrestre, un retrocés del litoral (en alguns punts de 500 metres) al qual s’oposen els agents socioeconòmics del territori. «Això no ens ho podem permetre», han declarat els consellers.

La consellera d’Agricultura Teresa Jordà ha considerat que hi ha un «front comú» entre la Taula de Consens, el Govern de la Generalitat, els consells comarcals i les diferents entitats del territori ebrenc. «Avui fem una crida i apel·lem a tot el país. Hem de fer extensiva la defensa del Delta. Estem extremadament determinats i farem el que faci falta. Si ens hem de plantar a Europa, ho farem».

La consellera ha expressat la necessitat de «mantenir tant com es puga la morfologia actual de la plana deltaica», descartant el retrocés esmentat de la delimitació del Domini Públic Marítim Terrestre.

Per al conseller d’Interior Damià Calvet aquest ha sigut un «nou atac de l’Estat al Delta», que actua «sense tenir en compte el territori». Calvet ha valorat que el pla hauria de contemplar també un calendari i un pressupost, mancances que han percebut en una primera anàlisi del pla.

«Però no podem validar un Pla que aposta per deixar actuar els processos d’evolució natural», ha expressat des de la Ràpita. «Exigim que rectifiquen aquest treball unilateral que s’ha fet sense comptar amb el territori».

És per això que el Govern demana, un cop més, la creació d’una comissió mixta per abordar el futur del Delta amb la participació del Govern, de la Taula de Consens i dels agents socioeconòmics del territori.

Al·legacions

Els dos consellers apel·len a la implicació de la societat catalana tot participant en un model d’al·legacions tècniques que es prepararan.

El Govern i la Taula han anunciat així un front comú per esmenar el Pla del Ministeri i quantificar les pèrdues econòmiques i mediambientals que suposarà per al territori.

Calvet i Jordà han explicat que facilitaran un model d’al·legacions perquè la ciutadania, a títol personal, es pugui adherir a l’esmena de l’estratègia estatal.

«El país s’ha de fer seva la defensa del Delta», ha demanat Calvet. «Perdre el que està en joc és extremadament horrorós per al futur de Catalunya. Condemna a molta gent, que no podrà seguir vivint on han escollit ni desenvolupar el seu projecte de vida. El país ha de saber-ho i conèixer-ho», ha dit Jordà.

Per la seua banda, la Delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va declarar que s’ha iniciat la consulta pública del pla del Delta per «nodrir-lo amb aportacions de totes les parts, que en seran protagonistes i podran expressar els seus anhels». Així, afirma que «entre tots i totes farem el millor pla possible. Diàleg i consens».

Comentarios
Multimedia Diari