El Govern finançarà amb 780.000 euros anuals els tractaments contra mosca negra i mosquit a les Terres de l'Ebre

Un conveni interdepartemental per a tres anys permetrà els tècnics del COPATE disposar d'aquests recursos, que inclouen els tractaments al Segre

19 mayo 2017 21:52 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Govern dóna per tancada la controvèrsia al voltant del finançament dels tractaments contra les plagues del la mosca negra i el mosquit a les Terres de l'Ebre amb un conveni que garanteix 780.000 euros anuals al llarg de tres anys als tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE). El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha explicat que aquest acord interdepartamental permetrà que l'organisme pugui determinar els tractaments en funció de criteris tècnics. A aquesta quantitat, que inclou els tractaments al Segre contra la mosca negra, s'afegeixen 50.000 euros de la Diputació de Tarragona i 60.000 per gestionar la Reserva de la Biosfera.

La manca efectiva de recursos del COPATE havia arribat a posar en perill, enguany mateix, la continuïtat, periodicitat i efectivitat dels tractaments contra la mosca negra i el mosquit. L'acord assolit arran d'una reunió promoguda pel Departament de PResidència al Palau de la Generalitat el passat dijous hauria permès desencallar aquesta situació crònica de manca de recursos que s'arrossegava durant els últims anys.

Així, el contracte preveu que Territori i Sostenibilitat, que trametrà al COPATE la totalitat dels recursos, aporti 285.000 euros anuals, mentre que Agricultura, Salut i Empresa i Ocupació es faran càrrec de 141.000 euros cadascun. A aquesta xifra se li sumen els 50.000 euros que la Diputació de Tarragona s'ha compromès a afegir aquest mateix dimarts amb la signatura d'un conveni -la Diputació de Lleida també farà una aportació-. Pallarès també ha explicat que el COPATE rebrà, enguany, addicionalment 60.000 euros per a la gestió de la Reserva de la Biosfera.

Pallarès s'ha felicitat per l'acord i ha subratllat que, més enllà del volum dels recursos, permetrà que els tractaments es puguin gestionar seguin criteris "estrictament tècnics" coneixent ja, a principis d'any, el pressupost disponible per a cada campanya. "Els tècnics podran fer els tractaments quan ho creguin necessari i no dependran de segons qui els autoritzi", ha subratllat, tot recordant que els recursos, fins aquests moments, s'habilitaven sobre la marxa i en funció de les circumstàncies. Aquest canvi, ha afegit, permetrà donar "tranquil·litat al territori" sobre les mesures contra les plagues que resulten molestes per als seus habitants i turistes. "Ara portem sis tractaments i, segurament, en farem un més", ha assegurat, respecte la mosca negra.

Tot i que ja existia acord de Govern per impulsar aquest contracte, Pallarès ha explicat que un problema amb la imputació duplicada de l'IVA per part del COPATE ha retardat la seva concreció. Segons ha recordat, el COPATE havia de pagar aquest impost als seus proveïdors i, al mateix temps, justificar-lo davant la Generalitat, fet que suposava "duplicar" el seu pagament. Finalment, al tractar-se d'una entitat formada per organismes públics i que disposarà de fedatari pública no haurà de tronar a facturar a Territori i Sostenibilitat.

 

Caragols maçana al Toll del Vidre

Pallarès ha fet públic aquest acord en el marc del Consell de Direcció de l'Administració de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Ha estat el primer en el que ha participat la nova directora dels serveis territorials d'Agricultura, Teresa Sabaté, qui haurà de fer front a problemes de gran calat com la plaga del caragol maçana i les introduccions intencionades que es produeixen durant les últimes setmanes. Precisament, Pallarès ha revelat que, a principis d'estiu, van detectar entre vuit i deu exemplars al Toll del Vidre, al riu Estrets, a Arnes, municipi del qual és alcalde. Efectius de Forestal Catalana van netejar i prospectar la zona sense detectar-ne una major presència. El delegat no ha volgut atribuir específicament aquest cas a una introducció dolosa i aposta per una imprudència.

D'altra banda, aquest dimarts tècnics de la Comissió Europea visiten les Terres de l'Ebre per supervisar les mesures previstes en què s'invertiran els fons comunitaris destinats a la lluita contra el caragol maçana, tal i com va anunciar en la seva visita al Delta el director general de Salut i Seguretat Alimentària, Ladislav Miko.

Per últim, Pallarès ha anunciat que les obres de l'edifici de les delegacions al carrer Montcada, que havien de començar al setembre, s'han hagut d'ajornar pel desacord existent entre l'adjudicatària i la Generalitat sobre la indemnització que ha de rebre l'empresa arran la reformulació i reducció del projecte original. Amb tot, el delegat ha assegurat que les obres començaran dins d'aquest 2015.

Comentarios
Multimedia Diari