El Govern veu difícil aturar l’abocador de Riba-roja si té les tramitacions «ben resoltes»

Els alcaldes contraris a l’abocador se senten «enganyats» i l’Ajuntament demana «restituir els focs socials que han degradat la imatge del poble i la comarca»

09 agosto 2019 10:20 | Actualizado a 10 agosto 2019 16:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Govern veu difícil aturar el dipòsit de residus industrials no perillosos de Riba-roja d’Ebre . El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va declarar ahir que el projecte comptava amb permisos ambientals i urbanístics, tramitats en temps, i que en les revisions exhaustives que s’han dut a terme, també de la llicència d’obres municipal, no han trobat escletxes que permetin parar-lo. 

La inspecció urgent que es va fer per comprovar el compliment de l’autorització ambiental és favorable. A part, l’Agència de Residus de Catalunya va autoritzar ara l’obtenció del Codi Gestor per començar a operar. «És un abocador que no respon al model territorial que volen alguns alcaldes i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre però com a Govern no podem prevaricar ni fer actes arbitraris. Si hi ha adequacions i tot està ben resolt no puc decretar que no funcioni», va defensar el conseller. 

Una comarca en contra

El Govern, des del Departament de Territori, es va alinear amb els alcaldes contraris a l’abocador per mirar de trobar escletxes legals que permetessin parar el projecte quan ja havia arribat a la fase de la llicència municipal. 
«És un tema complex des del primer dia perquè les tramitacions estaven finalitzades amb transparència i normalitat, uns tràmits on es podien presentar al·legacions i informes sectorials i que s’havien aprovat», va recordar Calvet.

El conseller va assenyalar «l’exhaustiu seguiment» que s’ha fet de totes les autoritzacions, fent una revisió anticipada del permís ambiental, una inspecció del plantejament urbanístic i verificant tots els paràmetres del permís d’obres.

La direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic és qui redactarà l’informe definitiu. Calvet va insistir que de tots aquests procediments s’informarà «puntualment i amb total transparència a totes les parts».
Calvet els ha decepcionat 

Els alcaldes contraris a l’abocador de Riba-roja d’Ebre es van sentir defraudats en llegir el comunicat de Calvet sobre l’abocador, ja que en tenien esperances en que l’administració pogués aturar la construcció del dipòsit. L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, va explicar que se senten enganyats i consideren que tota la feina feta conjuntament amb el Departament ha estat una pèrdua de temps. 

«Ens van dir que si el 17 de juliol no s’abocaven residus, el dipòsit s’aturava i ara ja només es tracta de demostrar voluntats. Ara diuen que endavant», lamentava Juncà. L’alcalde de la Torre de l’Espanyol va recordar el compromís que havia assumit Calvet, i les paraules del propi president de la Generalitat, Quim Torra, en seu parlamentària. «Amb el què hem treballat, les reunions que hem fet que al final acabi com si res».

Tot i que el compromís que va demostrar Torrà per enderrocar el projecte de l’abocador, cal recordar que el president va situar durant un discurs al parlament, Riba-roja a la Terra Alta. Detall important que evidenciava encara més l’escassa noció que tenia sobre el tema.

Una Riba-roja forta i unida

Des de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, el regidor de Promoció Econòmica i Medi Ambient, Lluís Busom, ha defensat que amb el dipòsit gairebé enllestit i que és el moment de «restituir» la imatge del poble i la Ribera d’Ebre que s’ha vist degradada per les campanyes en contra de l’abocador.

Antonio Suárez va declarar al Diari que: «els alcaldes de la comarca sabien des del 2012 que hi havia una autorització medi ambiental aprovada i també coneixien que des del 2013 que hi havia una tramitació urbanística».

«Sempre hem actuat en la màxima transparència» i afegia: «si volien parar alguna cosa que ho haguessin fet llavors, i no mirar cap a un altre costat com va passar». Suárez recorda que aquesta purga contra Riba-roja va començar el passat 30 de desembre en una reunió a la Torre de l’Espanyol. Segons Suárez, accions totalment «lícites i legítimes», però calia pensar abans el procés ja estava aprovat i complia tots els requeriments necessàris.

Comentarios
Multimedia Diari