El Govern vol millorar l’aportació d’aigua dolça amb una taula de gestió

L’altre gran eix del Pla és el disseny i la construcció d’infraestructures de reg i desguàs necessàries per assegurar la màxima productivitat 

20 noviembre 2020 18:10 | Actualizado a 20 noviembre 2020 18:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Govern ha presentat un Pla integra de gestió de l’aigua dolça al delta de l’Ebre amb l’objectiu de millorar les aportacions a les badies i llacunes per millorar la rendibilitat de les activitats econòmiques que en depenen i, al mateix temps, amb criteris de sostenibilitat ambiental. 
Amb un desplegament previst de cinc anys, la principal eina del pla serà una taula de gestió, on han d’estar presents tots els actors implicats del territori, per coordinar on i com es destinen les aigües de retorn i excedents del conreu de l’arròs arrossars, que controlen les comunitats de regants. La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha negat que el nou model de gestió pretengui limitar la sobirania dels regants en matèria d’aigües.
El pla presentat neix a petició del sector primari, però també del Parc Natural del Delta, i busca promoure un marc en què els diferents sectors es coordinin i treballin units des del territori fent propostes consensuades i eficaces en relació amb la gestió de l’aigua dolça.

En aquest sentit, el Pla vol esdevenir una taula de gestió que, reconeixent el paper de les comunitats de regants com a tenidores de la concessió de l’aigua i de la seva obligació primera d’assegurar el cultiu de l’arròs, sigui capaç de decidir i prioritzar fluxos d’aigua sobrants o de sortida dels camps d’arròs. Així, a part d’estar representades les dues comunitats de regants, es planteja també la representació dels sectors productius (agrícola, pesca, llacunes, aqüicultors i caçadors), el Parc Natural, el Departament d’Agricultura, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (ICEDE) i el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO)-Costes de Tarragona.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès ha posat de manifest que la transició ecològica passa per «una gestió eficient dels recursos, compromesa de forma inequívoca a fer front al canvi climàtic». Al seu parer, «qualsevol sector econòmic amb vocació de futur ha de tenir en compte la variable mediambiental i s’ha de comprometre amb el territori i amb el repte global de Planeta que tenim». En aquest sentit, ha qualificat «d’absolutament insuficient» la proposta econòmica del Govern de l’Estat per protegir el Delta. Segons el vicepresident, «hem de preservar la morfologia actual del Delta i no acceptar la regressió com un procés natural. No podem cedir més metres al mar, sinó retrocedir la línia de la costa». I ha instat el Ministeri a ser «molt més ambiciós i no fer-se enrere dels projectes que s’havien plantejat anteriorment».

L’altre gran eix de Pla és la construcció d’infraestructures de reg i desguàs necessàries per assegurar la màxima productivitat dels ecosistemes i de les activitats productives, és a dir, per crear riquesa. Es treballa en el disseny i la realització de connexions hidràuliques, estacions de bombament, sistemes de control, aïllaments de zones, etc. Aquestes infraestructures han de ser adaptables, amb capacitat de tenir diferents funcions que permetin la seva adaptació a diferents moments i circumstàncies. Per a una bona gestió de l’aigua dolça, cal que el sistema sigui flexible i permeti opcions.

Comentarios
Multimedia Diari