El Ministeri de Sanitat reconeix l'Hospital Verge de la Cinta per la implantació del part a l'aigua

El projecte ha permès augmentar els parts naturals a Tortosa d'un 37% el 2010 a un 57% el 2013

19 mayo 2017 23:16 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) ha estat reconegut pel Ministeri de Sanitat per haver implantat els darrers anys la tècnica de part a l'aigua, així com per haver millorat l'atenció al naixement, segons s'informa des del Departament de Salut. La directora d'Infermeria de l'hospital tortosí, Blanca Cuevas, i la coordinadora d'infermeria de l'àrea obstètrica, Núria Colomé, van rebre el diploma acreditatiu en un acte celebrat aquest dilluns a Madrid. L'objectiu d'implementar aquesta tècnica era oferir una alternativa en l'atenció al part, satisfer la demanda existent, i comparar les diferències entre els tipus de part i els traumatismes perineals que causen ambdues tècniques.

L'avaluació dels parts a l'HTVC durant els darrers anys mostra que s'ha produït un augment dels parts naturals (37% al 2010 i 57% al 2013), tot i que dins d'aquest grup han disminuït lleugerament els parts a l'aigua (16% al 2010 i 13% al 2013), probablement pels criteris d'inclusió i exclusió dels protocols del part a l'aigua i per la disminució del número de dones provinents d'altres països. Amb tot, la xifra de parts a l'aigua es manté en uns 40 anuals. A més, els resultats derivats de l'avaluació mostren que amb els parts a l'aigua més dones poden mantenir íntegre el perineu després del part, i que disminueix el percentatge de patir un esquinçament.

L'any 2007 es va nomenar per primera vegada una coordinadora llevadora a la sala de parts per fer formació estratègica en l'atenció al part natural, i per adequar funcionalment i estructural la nova àrea de parts. El 2008 va començar un període de formació de llevadores i d'auxiliars, que, segons Salut, "va ser clau per creure en la possibilitat de realitzar el projecte". L'any 2009 tot el servei del paritori es va involucrar en un curs d'àmbit territorial dedicat al part natural.

L'any 2010, es va inaugurar la nova àrea de parts i el 5 de juliol d'aquell any es va fer el primer part a l'aigua. Des d'aquell dia fins a finals del 2010 es van fer 70 parts a l'aigua, amb un grau de satisfacció de les dones d'un 9 sobre 10. L'any 2011, el treball "Hem millorat el temps de dilatació dins de l'aigua?" rep un premi a les XXVII Jornades Mèdiques celebrades a les Terres de l'Ebre. L'any 2012, l'ICS amplia l'oferta de maternitats amb opcions per a les dones que desitgin un part natural. En un any, un 18% més de dones demanen tenir un part natural en un entorn hospitalari. Finalment, l'any 2013, un equip de llevadores de l'Hospital Verge de la Cinta imparteix formació del part a l'aigua en l'Hospital Clínic de Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari