El Museu de Tortosa: un passeig des de la prehistòria fins avui

La ingent història de Tortosa té la seua representació cronològica al Museu de la ciutat, equipament fundat el 1900 que vol ser dinàmic i que s’ampliarà en un futur

13 agosto 2017 15:49 | Actualizado a 15 agosto 2017 14:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El 1900 Tortosa ja tenia el seu museu municipal. Fou inaugurat a les antigues escoles de la Mercè i, deu anys més tard, es traslladà a l’església de Sant Domènec. El Museu de Tortosa va inaugurar, l’any 2012, la seua nova seu a l’edifici modernista de l’antic escorxador.

L’antic escorxador municipal és un edifici modernista, obra de l’arquitecte Pau Montguió i Segura, que va ser construït entre els anys 1906 i 1908 en terrenys guanyats al riu Ebre. La utilització combinada de la fàbrica de maó vist, la ceràmica i la teula vidriada s’inspira en l’arquitectura mudèjar. El projecte optà per una estructura de pavellons.

La col·lecció permanent del Museu de Tortosa està ubicada al pavelló més gran d’aquest recinte. També es compta amb una aula didàctica, una sala d’exposicions temporals (Sala Antoni Garcia), una sala de reserva i les dependències de cultura, entre altres magatzems.

L’exposició permanent recorre sis àmbits on s’explica la història de Tortosa i el seu territori d’influència, des de la prehistòria fins a l’actualitat (I Els orígens, II Els ibers, III La Dertosa romana, IV Turtuxa, V Al centre de la Corona d’Aragó i VI La Modernitat). S’hi exposen les peces més representatives de cada període històric procedents de la pròpia col·lecció del Museu, de particulars i d’altres museus que les han cedit en dipòsit, com és el cas del Museo del Prado, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu Arqueològic de Tarragona i el Museu de les Terres de l’Ebre. S’hi exposen més de 260 objectes de més de 50 jaciments diferents.

Una de les peces estrella de l’exposició permanent és l’estela funerària romana

Pel que fa al fons, al llarg del temps el museu ha ingressat materials arqueològics de diferents municipis de les Terres de l’Ebre. El fons està format per materials resultants de 131 jaciments, té 1.061 registres documentats, i representa un 25% de la totalitat de la col·lecció del Museu de Tortosa. L’equipament forma part de la Xarxa de Museus d’Història de Catalunya, i dels museus del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Peces estrella

Sens dubte una de les peces estrella del museu és l’estela funerària del segle II dC, trobada a la muralla del castell. A més de donar informació sobre els vaixells de l’època, la seua història és ben curiosa: per la inscripció, sembla que és l’estela que li va dedicar una vídua al seu home, que va marxar en vaixell i ja no va tornar. «Era un matrimoni llibert, que havia sigut esclau. Que després la dona pogués pagar una estela d’aquestes magnituds, significa i ens demostra que un esclau podia prosperar», explica la directora del Museu de Tortosa, Maria Josep Bel.
També unes peces molt característiques de l’exposició són els bustos de Demèter o una creu de terme, ja del segle XV, que s’usava per marcar els termes geogràficament. Així mateix són destacables l’abundant ceràmica andalusina (i altres estris com fins i tot un fogonet) o l’escut del Portal de Vimpeçol, del segle XV.

Futur de l’equipament

Les excavacions de davant de la Catedral de Tortosa que actualment s’han dut a terme podran nodrir en el futur el fons del museu, ja que s’estan trobant valuoses peces. No obstant això, de moment l’equip d’arqueòlegs està fent una memòria i estudiant cadascuna de les troballes per elaborar un inventari. 

«De forma que encara no ho sabem, però possiblement un cop finalitze l’estudi podria incloure’s alguna peça a l’exposició permanent», detalla la directora Bel.

En un futur, la directora explica que es voldria ampliar el museu i restaurar els pavellons que queden sense ús, quatre dels deu (simètrics) que té el complex. «Però primer hem de tenir clar quin ús li hem de donar a cadascun», comenta. Tampoc pot passar desapercebut el fet que el museu disposa d’un espai verd al costat que podria connectar amb el nou espai de davant la Catedral.

També com a voluntat propera és poder dedicar un espai a l’art, malgrat que l’equipament siga un museu d’història de Tortosa i del seu territori històric i no de temàtica artística. La possible ampliació del museu podria anar vinculada, així, amb l’art. 

«Un museu no és un edifici. Un museu és un equipament viu que vol difondre el patrimoni. Treballem molt amb les escoles i volem que no hi haja ni una que no passe per aquí. Volem fer pinya amb altres centres com l’Escola d’Art o l’Arxiu, així com fer iniciatives i més activitats per a la gent d’aquí».

Comentarios
Multimedia Diari