El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova afegeix nous espais i activitats

Està previst que al novembre hi hagi obres al moll de càrrega que, si tot va bé, podrien acabar a principis del 2022

15 agosto 2021 06:00 | Actualizado a 15 agosto 2021 06:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A finals del s. XIX es posa en funcionament l’estació de tren de Móra la Nova. Aquesta va ser important, ja que era un punt clau en la comunicació entre Barcelona i Madrid. En l’actualitat, en aquesta mateixa estació, s’hi pot trobar el Museu del Ferrocarril, que vol posar en relleu la importància històrica d’aquest transport per al desenvolupament a la localitat.

L’espai patrimonial del museu té una superfície de 250.000m² i hi ha la possibilitat de dur a terme diverses activitats com visites guiades, celebrar la festa del tren o passejar amb les locomotores que diversos voluntaris restauren per posar de nou en marxa. Més enllà, l’entitat no deixa de buscar impulsar-se. Per aquest motiu, des de la directiva, s’ha preparat un full de ruta amb els passos a seguir per continuar evolucionant. Aquest document està basat en la feina feta al llarg dels vint anys que l’equipament porta funcionant, tot posant en valor la capacitat d’adaptació a les condicions i mancances de cada moment al llarg de tot aquest temps. Jordi Sesplugues, director del museu, explica que com a pas previ a la redacció d’aquest pla, s’ha arribat a un consens amb ADIF, empresa a qui pertany part del terreny, per disposar que l’estació de Móra i totes les seves parts, passin a ser espai museitzable tant si són gestionades per l’ens o no.

A continuació, s’ha redactat el document, que guiarà l’ordenació de l’espai. «El document marca tot allò que forma part del Museu i que cal rehabilitar i també aquelles zones que són de nova creació. Compta també amb espais que serien complementaris, com per exemple, una zona per allotjar vehicles», explica Sesplugues. En el pla es contemplen aquells elements necessaris per al desenvolupament de l’entitat, com la construcció d’una passarel·la per comunicar els extrems de l’estació o infraestructures a rehabilitar, però sempre tenint en compte les necessitats econòmiques per a les quals caldria comptar amb administracions com l’Ajuntament, el Consell Comarcal, la Diputació de Tarragona o el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. «Ara cal buscar complicitat amb les administracions per assolir aquestes millores.

Aquest pla és un punt de partida per desenvolupar el museu, però cal veure la implicació administrativa que farà possible que això es faci de manera més o menys ràpida. De moment, ADIF s’ocuparà d’aquella part que té a veure amb les vies complementàries que necessita el museu», diu el director sobre una ampliació de la via que permetria fer un recorregut en tren per tot l’equipament. Aquest trajecte, també seria possible realitzar-lo a peu o amb cotxe. «D’aquesta forma, la gent podria organitzar-se per ella mateixa. Com a símil, vindria a ser un mena de parc temàtic museu, no és tant la concepció de museu tradicional on també es fan activitats», afegeix Sasplugas.

De moment, està previst que al novembre hi hagi obres a l’edifici del moll de càrrega, que ja té finançament i si tot va bé a partir de l’abril del pròxim any estarà acabat i ja es podrà visitar. Entre els altres espais a museïtzar s’hi troben l’economat, la bàscula, o la vivenda del sobreestant.

Pel que fa als transports dels quals disposa el Centre d’Interpretació, tal com explica el seu director, aviat sumaran un nou transport ferroviari que funcionarà amb vapor: «Ara mateix, tenim dues locomotores i n’afegirem una tercera. Serà la primera de vapor en funcionament que tindrem. Aquesta incorporació està prevista per a octubre, i esperem que ens ajudi a atreure més visitants, ja que serà la més antiga de Catalunya en funcionament».

Sopars al tren

Per al pròxim cap de setmana, s’ha organitzat un sopar dalt del tren. Per tots aquells romàntics d’aquest transport, s’ha aprofitat l’adequació d’un cotxe de viatgers per fer-lo servir com a restaurant. Anteriorment, ja s’oferia la possibilitat de menjar a un vagó, però la novetat en aquesta ocasió és que el transport ferroviari estarà en marxa i recorrerà un quilòmetre i mig d’anada i el mateix trajecte de tornada. «Es tracta d’una prova pilot per veure com funciona i quina acceptació té. Hem realitzat sopars abans, però mai amb el tren en marxa, ara oferirem un petit recorregut per l’estació», explica Sasplugas.

Comentarios
Multimedia Diari