El PP proposa un nou Pacte Nacional de l'Aigua amb transvasaments

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha demanat sense èxit dues reunions a la ministra d’Agricultura i Medi Ambient, per exposar-li els perjudicis que el pla pot comportar a l’Ebre 

22 marzo 2018 10:21 | Actualizado a 23 marzo 2018 12:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Govern del PP aposta de nou pels transvasaments, en la proposta del nou Pacte Nacional de l’Aigua que ha fet arribar al PSOE. Però els populars no parlen directament de transvasaments, sinó de transferències d’aigua entre conques com a solució als dèficits hídrics que pateixen diverses zones de l’Estat. Això sí, afirmen que només s’executaran si hi ha consens suficient i «garantint sempre la preferència i les necessitats de la conca que cedeix sobre qualsevol altre ús».

Així es posa en relleu en un document, avançat per la Cadena Ser i al que ha tingut accés també l’agència EFE, que el Govern ha compartit amb el PSOE per avançar en les negociacions del Pacte Nacional de l’Aigua, en el qual es proposa estudiar aquesta  viabilitat tècnica, ambiental i econòmica de les transferències d’aigua entre conques.

Entre les mesures que planteja el document figuren també la d’engegar un programa de manteniment i conservació de les infraestructures hidràuliques ja existents o promoure l’ús eficient de l’aigua i l’estalvi en tots els sectors i en l’ús domèstic. Així, la proposta fa una incidència especial en l’agricultura, com a principal consumidor d’aigua, «adaptant els regadius als nous desafiaments del canvi climàtic per garantir la sostenibilitat del sector».

El document, que el Govern ha enviat com a esborrany, aposta per impulsar els transvasaments amb l’objectiu de disposar d’una xarxa d’infraestructures interconnectades per poder subministrar aigua «més eficientment» des de qualsevol punt.
Des de l’executiu es considera que aquest Pla hauria de definir una política d’Estat «integradora, consensuada i solidària, amb vocació de continuïtat a llarg termini» i que asseguri l’equilibri, la protecció ambiental del medi hídric «i l’atenció a les demandes en tot el territori nacional».

El document incideix en els aspectes mediambientals i en la necessitat d’identificar els espais emblemàtics per garantir una protecció a llarg termini de determinades masses d’aigua associades a aquests, com ara el delta de l’Ebre, Doñana, el Mar Menor, o l’Albufera de València. Assenyala també la importància d’avançar «en la millora dels cabals ecològics» per a la preservació dels ecosistemes i  la salut dels rius.

Per a la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), el document suposa la constatació d’uns temors denunciats des de fa temps. «Som conscients que ja no hi haurà grans transvasaments, sinó que es faran transferències d’aigua a través dels excedents de les concessions de regadiu», afirma el portaveu del moviment Joan Antoni Panisello. En aquest sentit, remarquen el paper que poden jugar els regadius Xerta-Sénia o Segarra-Garrigues per fer efectius aquests transvasaments «més petits». 

La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha demanat, sense èxit, dues reunions amb la ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel Garcia Tejerina. Ara han demanat també una trobada amb la Directora General d’Aigua, Liana  Ardiles, per «exposar al ministeri els nostres posicionaments davant del Pacte Nacional de l’Aigua, tal com s’ha escoltat també amb altres entitats, pagesos o regants», afirma Panisello. 

Comentarios
Multimedia Diari