El PSOE recorre davant del TC la indemnització per Castor

Els socialistes afirmen que l'Estat "ni ha mirat la factura" (Àudio)

19 mayo 2017 23:49 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El PSOE ha acudit aquest divendres a la seu del Tribunal Constitucional (TC) per presentar un recurs contra el Reial Decret Llei 13/2014 pel que s'estableixen, entre d'altres coses, mesures "urgents" per compensar la inversió de l'empresa ESCAL UGS, S.L. per la paralització del projecte de magatzem gasístic Castor davant de la costa de Castelló i Tarragona.

Segons el parer dels socialistes, com a conseqüència del decret, "se li ha pagat a una empresa 1.300 milions d'euros sense intentar saber què havia passat realment", segons ha explicat als mitjans el secretari general del secretari de Reformes Democràtiques del PSOE i secretari general del PSPV, Ximo Puig.

A més, el portaveu del partit al Congrés, Antonio Hernando, ha assegurat que l'executiu "s'ha tret de la màniga" la quantitat i "ni ha mirat la factura".

El text presentat per la formació apunta que fins a sis articles del Decret Llei (els sis primers) "excedeixen àmpliament, en el seu contingut regulador, el marc i els criteris constitucionals establerts per la jurisprudència del TC" en matèria d'"adequació constitucional de les lleis singulars".

A més, considera que la norma aprovada per l'executiu afecta principis i drets fonamentals de l'ordre constitucional com són el principi d'igualtat, el principi d'interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics, la tutela judicial efectiva i els drets dels consumidors i usuaris.

Els responsables de presentar el recurs han lamentat que, segons la seva opinió, el decret llei defensa "un interès particular en lloc d'un interès general".

De fet, el recurs que han presentat denuncia l'aparent "renúncia" del Govern a "imputar al concessionari qualsevol responsabilitat en els fets a l'emmagatzematge i la seva posada en servei".

Els socialistes reconeixen que "sembla que amb la informació disponible es pot descartar el dol" però argüeixen que tenint en compte que "la instal·lació no s'ha arribat a lliurar en condicions d'operació i que, per molt que es tracti d'un projecte planificat per una concessionària de l'Estat, i amb retribució regulada i reconeguda, el sistema concessional no deuria, com a mínim inicialment, implicar que el concessionari no assumeix cap risc en l'operació".

 

COST EXTRA EN LES FACTURES

A més, lamenten que, segons han indicat, el cost de les compensacions es traduirà en un cost extra en les factures del gas dels consumidors que tindrà efecte fins a d'aquí a 30 anys (a partir de 2016) i qüestionen si "no hagués estat desgavellat haver plantejat un esquema de repartiment del cost entre el concessionari i els consumidors més equilibrat".

A aquest cost caldrà afegir a més "altres partides encara indeterminades" que es derivaran del cost que suposi mantenir el magatzem en estat d'hibernació i, en el cas que s'adopti la decisió de desmantellar-lo, la despesa corresponent a l'operació, segons explica el document.

En aquest sentit, han criticat també que es descarti finançar la compensació mitjançant Deute Públic en lloc de finançament en els mercats i estima que l'alternativa adoptada pel Govern central suposarà "un sobrecost de gairebé 200 milions d'euros".

Finalment, critica que la decisió de mantenir el magatzem en estat d'hibernació no soluciona la "complexa situació tècnica existent" sinó que la posterga.

En conjunt, els socialistes creuen que en el procés d'aprovació del Decret Llei "ha faltat transparència i publicitat" sobre els informes disponibles sobre el projecte i dels errors sísmics presumptament causats des del començament dels treballs relatius a l'emmagatzematge de gas, així com el cost total de l'operació.

L'empresa concessionària del magatzem de gas Castor, Escal UGS, va cobrar els 1.350 MEUR d'indemnització, acordats pel Consell de Ministres, el passat 11 de novembre. Així ho va comunicar ACS, companyia que presideix Florentino Pérez i que té més d'un 66% d'Escal UGS, a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV). El govern espanyol va fixar aquesta xifra en concepte de compensació per la inversió feta en el projecte un cop s'accepta la renúncia de l'empresa a la concessió de l'explotació.

 

El reial decret llei regula el procediment d'acceptació de la renúncia, amb la conseqüent extinció de la concessió d'explotació del magatzem subterrani de gas natural Castor. A més, acorda posar les instal·lacions en hibernació i s'encarrega el manteniment de les mateixes a la societat Enagás Transporte, regulador tècnic del sistema. També detalla que Enagás recuperarà la indemnització, en 30 anys, a través del rebut dels consumidors del gas.

 

Comentarios
Multimedia Diari