El Parc Natural del Delta planteja recuperar els ajuts per inundar els arrossars a l’hivern

Mantenir els camps amb aigua dolça és beneficiós per a la biodiversitat, la caça, la pesca a les llacunes i la producció de musclos

19 febrero 2020 17:00 | Actualizado a 21 febrero 2020 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un total de 233.170 aus aquàtiques passen aquest hivern al Delta de l’Ebre. Així ho constata el cens anual que elabora el Parc Natural del Delta dins del programa International Waterbird Census. La xifra confirma una tendència a la baixa del nombre total d’ocells presents a l’espai natural, motivada per la disminució també de les hectàrees d’arrossars que es mantenen inundades durant l’hivern.

Segons explica el tècnic del parc i coordinador del cens Toni Curcó, aquests recomptes, que es duen a terme de forma coordinada a 80 països, van arrencar al territori als anys setanta, abans i tot de l’existència del parc natural. I aquesta llarga sèrie de dades permet observar tres moments diferents al Delta pel que fa a la població d’ocells aquàtics. Amb la creació del Parc Natural als anys vuitanta hi ha un primer repunt de la població, arran de la protecció d’algunes zones. El nombre d’aus es dispara a partir dels anys 2000, quan el Delta millora substancialment la seva capacitat d’acollida amb la inundació de pràcticament tots els arrossars (20.000 hectàrees) durant els mesos d’hivern, com una mesura agroambiental per la que els pagesos rebien una subvenció. El màxim del cens es va donar l’any 2014, amb més de 300.000 ocells aquàtics.

La irrupció de la plaga del caragol poma ho canvia tot. Una de les mesures per combatre l’espècie invasora va ser l’assecament dels camps durant els mesos de fred i a partir del 2014 es van suprimir els ajuts econòmics per a la inundació, dins del pla de desenvolupament rural (PDR) fins al 2020.

Actualment la lluita contra el caragol poma, present sobretot al marge esquerra del Delta, es lliura amb productes químics (saponines) i no amb l’assecament dels camps. Però en no haver-hi els ajuts, molts pagesos opten igualment per mantenir les seves parcel·les seques durant l’hivern. Així, segons les dades del Parc Natural, aquest mes de gener un 52,9 per cent dels camps del Delta estaven eixuts.

En aquest sentit, el director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal, planteja recuperar els ajuts agroambientals per a la inundació dels arrossars, de cara al proper PDR. Segons argumenta, mantenir la circulació d’aigua dolça al Delta durant l’hivern no només beneficiaria la biodiversitat, sinó que també comportaria efectes positius per a la caça, la pesca professional a les llacunes i la producció de musclos a les badies dels Alfacs i el Fangar. A més, ajudaria en una hipotètica gestió dels sediments aportats des dels pantans, una mesura molt reivindicada per lluitar contra la regressió que pateix la desembocadura de l’Ebre.

El recompte

El cens d’enguany no s’ha vist afectat pel temporal Glòria. Tot i els estralls que va causar al Delta, «els ocells aquàtics s’hi van adaptar i simplement van canviar de lloc, com per exemple els flamencs que es van desplaçar a diversos arrossars», detalla Curcó.

Així, els 233.170 individus comptats enguany corresponen a 91 espècies. L’any passat van ser 238.716 aus de 92 espècies.

Els ànecs (anàtids) continuen sent el grup més nombrós, amb 98.307 exemplars, el 42% del total. El segon grup és el dels limícoles, amb 82.629, un 35% del total, seguit de 28.375 gavines i xatracs; 21.238 cigonyes, capons, becplaners i flamencs; 19.515 fotges; 6.980 ardeids; 1.799 corbs marins; 1.009 cabussons; 957 rapinyaires, i 91 blauets.

Comentarios
Multimedia Diari