El Parlament insta el Govern a construir a Tortosa un nou hospital de referència per a l'Ebre

La Cambra aprova una moció sobre el territori presentada per En Comú Podem, que també demana nous estudis universitaris i la millora dels polígons industrials i les comunicacions

24 marzo 2022 15:46 | Actualizado a 25 marzo 2022 10:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Parlament de Catalunya va aprovar aquest dijous una moció presentada pel grup d’En Comú Podem, sobre l’impuls i la dinamització de les Terres de l’Ebre, que com a punt més destacat insta el Govern de laGeneralitat a construir un nou hospital de referència per a les Terres de l’Ebre a Tortosa. Aquest punt es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups a excepció d’ERC, que es va abstenir. A la sessió van assistir representants de la Plataforma per un nou hospital a les Terres de l’Ebre. 
En concret, el text insta el Govern a «impulsar la construcció d’un hospital a Tortosa en una nova ubicació que s’ajusti a les exigències actuals, que sigui respectuós amb l’entorn i amb les persones, que doni resposta a les necessitats de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre i que posi fi als greus problemes d’espais i accessibilitat derivats de l’actual emplaçament de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, i que sigui gestionat per l’ICS». 
El grup de Junts per Catalunya, que gestiona la conselleria de Salut, va votar a favor de la proposta. En la seua intervenció en el debat de la moció, la diputada de l’Aldea Irene Negre va avançar que el Departament de Salut preveu iniciar enguany l’ampliació i remodelació de l’actual  Verge de la Cinta, «per donar una resposta necessària, urgent i inajornable per oferir un servei de qualitat», a la vegada que començarà a treballar per a la construcció d’un nou centre hospitalari a les Terres de l’Ebre, «més accessible i que done resposta a les necessitats del territori per molts anys».
A falta de la confirmació oficial del Departament de Salut, es constataria que els nous responsables de la conselleria abandonen l’anterior projecte d’ampliació presentat per Alba Vergés (ERC), valorat inicialment en 45 milions d’euros i que requeria el trasllat del dipòsit d’aigua de la ciutat. 
En aquest sentit, el defensor de la moció, el diputat tortosí Jordi Jordán, va reclamar que no es quedi en un anunci i que es plantegi ja un pla d’actuacions i un calendari concret per a la construcció. 
Per la seva banda, des d’ERC, la diputada tortosina Maria Jesús Viña va assegurar que donaran suport a la decisió que finalment prenguin Salut i l’Ajuntament de Tortosa, i va retreure al seus socis de Junts « l’espectacle dels últims dies», en referència a les filtracions sobre la decisió de Salut hores abans del debat de la moció. Dimecres el conseller Josep Maria Argimon va programar i després anul·lar una visita a Tortosa, previsiblement per fer aquest anunci, que encara no s’ha fet oficial. 
Des del PSC, el diputat Joaquim Paladella també va recordar que hi ha «un consens absolut al territori sobre la necessitat d’un nou hospital», mentre que Laia Estrada (CUP) remarcava que «és imprescindible». Ciutadans, Vox i PP també van donar suport a aquest punt. 
Jordi Jordan, que també és portaveu de Movem a l’Ajuntament de Tortosa, afirma que la resolució aprovada pel Parlament sobre l’hospital «és un pas més. La lluita continua». 

Més necessitats

El diputat també valora molt positivament que la moció hagi generat un debat ampli sobre les necessitats de lesTerres de l’Ebre al Parlament. En aquest sentit, entre altres punts, la moció també reclama mesures per a impulsar la industrialització, amb l’ampliació i millora de polígons com el Catalunya Sud o Gandesa; nous estudis universitaris i l’oferta de formació professional; abordar l’ampliació del Parc Natural delsPorts, o  que la Generalitat reclami a l’Estat l’aprovació immediata del Pla de protecció del delta de l’Ebre, alhora que executi les partides previstes per protegir l’espai per part dels seus departaments. 
Entre els punts que es van rebutjar hi havia la reversió progressiva del minitransvasament de l’Ebre a Tarragona.  

Malestar de l’Ajuntament de Tortosa amb Salut

L’Ajuntament de Tortosa ha negat que hagi arribat a cap nou acord amb el Departament de Salut ni que existeixi cap petició per posar a disposició terrenys per a la construcció d’un nou hospital. L’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, ha manifestat reiteradament que, si es produeix aquesta petició per part del govern de la Generalitat, l’Ajuntament posarà a disposició els terrenys de manera «pràcticament immediata».
 Roigé va mostrar el malestar del govern municipal amb Salut.«Les necessitats del territori en l’àmbit de la salut són evidents i el que no podem fer és seguir enganyant a la ciutadania», va dir l’alcaldessa, tot recordant que el pressupost de laGeneralitat «no contempla ni un euro» per al nou equipament. 
«De moment, l’únic acord que hi ha amb l’Ajuntament de Tortosa és del desembre del 2020 amb la consellera Vergés». Roigé recordà que es porten 16 anys des del primer anunci d’un nou hospital «i ara no podem esperar 15 anys més».
 «El problema no són els terrenys, és el pressupost i cal un compromís ferm», remarcà l’alcaldessa. 

Comentarios
Multimedia Diari