El Parlament europeu reclama que la ciutadania no pagui el Castor

L´informe de l´eurodiputat ecosocialista Ernest Urtasun aconsegueix el suport majoritari de l´Eurocambra

19 mayo 2017 22:56 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Parlament Europeu va donar ahir un toc d’atenció a l’Estat espanyol pel fallit projecte Castor i va demanar que no recaiguin en els ciutadans els 1.350 milions d’euros d’indemnització a l’empresa promotora Escal UGS (controlada per l’ACS de Florentino Pérez), per la seva renúncia a la concessió.

El plenari de l’Eurocambra va votar a favor, per àmplia majoria, del punt de l’informe anual del Banc Europeu d’Inversions (BEI), aprovat en comissió el passat mes de març, que censurava l’aval financer d’aquest organisme al magatzem de gas, així com la manca de control comunitari a la seva construcció i posada en marxa. Elaborat per l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, el text va comptar amb el vot favorable d’ecologistes i socialistes, entre d’altres, que s’ha imposat al vot contrari del PP.

Tot i que les votacions de l’Eurocambra tenen efectes vinculants molt limitats, l’aprovació de l’informe sí que permetrà demanar a la Comissió Europea que estudiï mesures per avaluar el procés de finançament impulsat pel BEI –1.440 milions d’euros– i la manca d’avaluacions prèvies, i canalitzar la petició perquè el cost de la indemnització no l’acabin pagant els consumidors de gas a l’Estat espanyol durant els pròxims 30 anys a partir de 2016, una operació que, segons va xifrar l’OCU, podria acabar fregant els 5.000 milions.

L’aprovació ahir d’aquest informe suposa el retret formal comunitari més contundent que rep el projecte Castor i el govern espanyol del PP, que va aprovar la compensació multimilionària va deixar les instal·lacions davant les costes de Vinaròs i Alcanar en hibernació de forma indefinida.

De fet, els 1.350 milions d’euros havien de servir per retornar l’emissió de bons sota l’aixopluc del BEI –que també va posar 300 milions d’euros de fons públics europeus– abans del 30 de novembre de 2014 si el magatzem no es posava en marxa, com així va succeir després de provocar més d’un miler de terratrèmols entre setembre i octubre de l’any 2013.

La votació del punt que feia referència al Castor es va haver de fer finalment nominal i separada a la resta de l’informe sobre l’activitat del BEI que va aprovar el comitè d’Afers Econòmics del Parlament Europeu el mes de març.

Amb aquestes maniobres, el PP hauria intentat fins a l’últim moment evitar que acabés prosperant la votació. Finalment, però, el document es va provar amb prop de 350 vots a favor, principalment, dels grups Verd i Socialista. La posició contrària del PP va acabar sumant uns 90 vots menys.

Urtasun

Ernest Urtasun, ponent de l’informe, es va mostrar satisfet pel vot crític amb el Banc, «creiem que el BEI no pot eludir la seva responsabilitat, van ser un actor indispensable perquè un projecte desastrós com Castor es dugués a terme.» Urtasun també va exigir a la Comissió Europea i al govern espanyol que passin a l’acció: «no poden ignorar una veu tan clara del Parlament Europeu, estarem a sobre perquè compleixin el que s’ha votat».

Queda ara, però, per veure com actuarà al respecte la Comissió Europea, que podria impulsar actuacions d’investigació i verificació, després del clar pronunciament dels grups parlamentaris europeus.

Comentarios
Multimedia Diari