El Parlament insta el Govern a prohibir els correbous a Catalunya

Aprovada una proposta de resolució que demana canvis en la legislació actual per abolir definitivament aquestes festes

26 septiembre 2019 16:59 | Actualizado a 09 enero 2021 19:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Parlament de Catalunya insta el Govern a prohibir els correbous a Catalunya. La Cambra catalana ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució, presentada per En Comú Podem, en què demana a l’executiu que faci els canvis necessaris en la regulació de les festes tradicionals amb bous i en la normativa de protecció dels animals, «perquè deixin de ser una excepció en la legislació, amb l’objectiu que les diferents modalitats de correbous es deixin de celebrar a Catalunya». 

El text afirma que una societat avançada és també la que protegeix els animals de maltractaments i remarca que posar fi als espectacles amb bous és «un pas necessari» ara que es compliran deu anys de l’abolició de les curses de braus a Catalunya. 

«Els darrers esdeveniments de Vidreres on un bou va aconseguir escapar de la plaça i va ser abatut a trets, després de ferir 19 persones, posen en evidència la perillositat d’aquestes pràctiques tant per les persones com pels animals», remarca el text. 

La resolució s'ha aprovat amb 51 vots a favor, 17 en contra i 61 abstencions. En alguns grups com Junts per Catalunya i ERC s'ha donat llibertat de vot. Segons ha pogut saber el Diari, els vots contraris correspondrien a 8 de JxCat, 4 d’ERC, 4 del PP i 1 del PSC. Entre aquests hi havia diputats de les Terres de l’Ebre com Mònica Sales (JxCat), o Alfons Montserrat, Lluís Salvadó i Irene Fornós d’ERC. 

«Tranquil·litat»
El Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, ha lamentat que aquesta proposta hagi tirat endavant en mig d’un debat de política general i amb més abstencions i vots en contra que a favor. «És una qüestió que s’ha de parlar al territori amb el territori», afirmà. 
Pallarés, que és l’encarregat d’autoritzar els actes taurins a les Terres de l’Ebre, va fer una crida a la tranquil·litat d’ajuntaments, penyes i aficionats, «que estan fent les coses molt bé». «Tenim una llei sobre la taula que empara i regula els actes taurins i així continua sent», de manera que no hi ha cap problema perquè  se celebrin els propers actes previstos a Deltebre, Ulldecona o Xerta, segons va detallar. 

Pel que fa als grups animalistes, les ONGs ADDA, FAADA, AnimaNaturalis, Fundació Fauna, Libera, Fundación Franz Weber, Tots Som Poble i Lex Ànima van celebrar «el suport polític a abolir una pràctica cruel amb els animals». En un comunicat, les entitats de protecció animal van recordar que recentment van instar els polítics a reobrir el debat i van demanar que s’elimini l’excepció de la Llei de Protecció Animal que possibilita que a Catalunya sigui legal fer espectacles taurins amb bous, vaques i vaquetes. Des d’aleshores, apunten, s’han reunit amb els grups d’ERC, En Comú Podem, JxCat i el PSC, i properament es reuniran amb Cs i la CUP.«Ens alegra enormement aquest pas endavant», van assegurar. 

Pel que fa a les entitats d’aficionats als bous, han lamentat el revés rebut però treballaran per evitar que aquesta modificació de  llei s’arribi a materialitzar. 

Les federacions ebrenques del PDeCAt i el PSC s'han desmarcat del vot general dels seus partits a la Cambra i han sortit també en defensa dels bous. 

Així, des del PDeCAT es demana als alcaldes del territori fer un front comú en defensa dels bous. «Estarem al costat de les tradicions del territori i defensarem els correbous on faci falta com a element cultural de les Terres de l’Ebre», van afirmar en un comunicat. 
Els socialistes ebrencs també van insistir que defensen «les festes amb correbous com a patrimoni etnogràfic viu de les Terres l’Ebre que cal preservar» i van mostrar el seu rebuig a la resolució del Parlament. 

Moció de suport a Deltebre
L’Ajuntament de Deltebre ha estat el primer en aprovar per unanimitat una moció de suport als correbous després de la polèmica sorgida arran dels incidents de Vidreres i l’anunci de la iniciativa parlamentària d’En Comú Podem per abolir els actes taurins. 

La moció, presentada i aprovada per unanimitat dels grups municipals aquest mes de setembre, remarca que bous esdevenen «la mostra de cultura popular més genuïna del nostre calendari festiu, amb ascendència des dels primers nuclis de població que s’assentaren al Delta de l’Ebre». També remarca que els  bous són un «clar exemple d’adaptació, atesa la gran quantitat de canvis que al llarg dels anys s’han produït per convertir aquesta festa amb una festa més segura per tots els agents participants». 

«El bou capllaçat, els bous al carrer, les habilitats a la plaça, el bou embolat i les vaquetes marquen tot el ritme festiu d’un esdeveniment extraordinari, propi de les arrels més profundes de Catalunya», remarca l’Ajuntament de Deltebre, tot recordant també «el flux econòmic que aquesta tradició reporta» o «els llocs de treball que genera». 

Així, el Consistori deltebrenc entén que els fets de Vidreres són aïllats, «i no poden posar en qüestió tota la festa, tenint en compte els més de 400 actes taurins que se celebren a l’any al llarg del país sense incidents». En aquest sentit, defensa la plena vigència de la Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous, aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 2010.
 

Comentarios
Multimedia Diari