Más de Ebre

El Pla Delta definitiu s’aprovarà a la tardor i inclourà propostes de la Taula

El Ministeri es compromet a sotmetre l’estratègia a una avaluació ambiental i garanteix que hi haurà recursos 

Marina Pallás

Whatsapp
El Pla de Conca, paral·lelament, sortirà a la llum d’aquí pocs dies. FOTO: Joan Revillas

El Pla de Conca, paral·lelament, sortirà a la llum d’aquí pocs dies. FOTO: Joan Revillas

El Pla de protecció del Delta s’aprovarà la propera tardor i no aquest agost com s’havia anunciat. El Ministeri per a la Transició Ecològica (MITERD) rebrà, durant la primera quinzena del mes d’agost, el document tècnic de protecció del Delta de l’Ebre redactat pel CEDEX a partir de la seua proposta inicial presentada el passat mes de febrer i de l’anàlisi i consideració de les aportacions rebudes durant el període de consulta pública. No serà, en cap cas, el pla final, i després d’una revisió inicial del seu contingut per part del Ministeri, s’habilitarà una comissió tècnica que comptarà amb la participació de les Direccions Generals de la Costa i del Mar i de l’Aigua. 

La Taula de Consens pel Delta s’ha ofert, una vegada més, a col·laborar de cara a l’Estratègia definitiva, i així ho ha assumit el Secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, en la reunió mantinguda ahir amb la Taula de Consens. «A l’agost es presentarà una reformulació a partir de les al·legacions i a continuació el Ministeri acabarà de configurar el Pla», explica el portaveu de la Taula, Xavi Curto. «A la reunió hem aprofitat per fer una sèrie de recordatoris, com ara que confiem que les aportacions fetes per la Taula, que estan en línia amb Territori i Agricultura de la Generalitat i el Parc Natural, es tinguen en consideració».

Fonts de l’Estat confirmen que el pla ara inclourà les al·legacions que s’han considerat, de forma que no serà «un pla definitiu, però sí millorat». Amb aquest document tècnic del CEDEX, Ministeri i Taula podran treballar tot seguit per fer una versió definitiva que inclogue les propostes del territori. «Potser és millor no portar presa i que tothom se senti representat, ja que aquest document definitiu estarà molts anys en funcionament», valoren fons de l’Estat.

Les garanties ambientals i pressupostàries del Pla han estat també un altre dels punts tractats en la reunió. Les dues parts han acordat que el Pla sigui sotmès a una avaluació ambiental estratègica que, per a la Taula de Consens. Pel que fa al finançament dels projectes i, davant del temor expressat des de la Taula de Consens de perdre, per demora, l’oportunitat dels fons de recuperació Next Generation, Morán ha assegurat que la seua voluntat és «evitar la presa de decisions precipitades per a sortir del pas en el moment actual i fer un document suficientment sòlid», afirmant en aquest sentit que els projectes s’atendran amb els recursos financers necessaris disponibles en cada moment «i on no puguem arribar amb els Next Generation ho farem amb els FEDER o amb els pressupostos generals de l’Estat».

Pla de Conca
La preparació del Pla Delta coincideix amb el Pla Hidrològic de Conca 2021-2027, que sortirà a la llum d’aquí pocs dies. Des de la Taula de Consens s’ha traslladat també al Secretari d’Estat de Medi Ambient la importància que l’estratègia s’incorpori al nou Pla de Conca, sobretot pel que fa referència a la recuperació del trànsit fluvial sedimentari, així com altres normatives com el Pla de gestió de riscos d’inundació de la demarcació de l’Ebre, especialment els relacionats amb la inundació marina. Fonts de l’Estat confirmen que el compromís és que mesures del Pla Delta estiguen també al Pla de Conca per tal d’estar tots dos «alineats».

Comentarios

Lea También