El Ple de Móra d'Ebre rebutja retirar 7 plaques d'habitatge d'època franquista

L'alcalde justifica que les plaques no enalteixen el dictador i poden esdevenir un recurs pedagògic per explicar aquell període

19 mayo 2017 19:34 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La polèmica sobre la simbologia franquista ha arribat a Móra d’Ebre. El plenari de l’Ajuntament ha rebutjat amb els vots de CiU i PP una moció d’ERC que reclamava la retirada de set plaques d’habitatges col·locades en la dècada dels 50 del segle XX per l’Instituto Nacional de la Vivienda, la majoria de les quals amb el símbol del jou i les fletxes. En una, la més gran i visible, fou esborrat fa temps aquest símbol franquista. Les set plaques formen part del Cens de Simbologia Franquista de la Generalitat.

L’alcalde, Joan Piñol (CiU), manifesta que el seu grup «condemna la dictadura de l’Estat espanyol i no podem aprovar cap actitud de la dictadura». Ara bé, a parer seu, hi ha diverses raons per justificar el rebuig de la moció.

Argumenta que les plaques no enalteixen la figura de Franco o de la dictadura i reitera que a la més visible, datada de 1955 i situada en una façana d’un grup de 16 habitatges escolars, el jou i les fletxes ha estat esborrat.

En segon terme, Piñol considera que els elements «formen part de la història del nostre municipi» i es poden interpretar com a recurs pedagògic, «com un símbol de record d’allò que no s’ha de repetir». En aquest sentit, Piñol és contrari a «esborrar» la història.

Per últim, al·lega el cost econòmic de la mesura. «No estem en el millor dels moments econòmicament parlant per invertir diners en aquesta qüestió».

Cinta Agné (ERC) replica que «hi ha una llei que insta les institucions a retirar aquesta simbologia» i que les plaques tenien una vigència de 30 anys, que ja s’han complit amb escreix. El PSC ha donat suport al text.

La moció també demanava la redacció d’un inventari i senyalització de llocs i espais vinculats a la memòria democràtica, i la restitució de la dignitat i memòria de les persones perseguides durant períodes dictatorials. L’alcalde s’ha mostrat obert «a parlar en positiu per a realitzar l’inventari i crear una comissió per reforçar la memòria d’aquells que va patir aquells fets».

Comentarios
Multimedia Diari