El Pont de les Arcades de Móra d'Ebre compleix 75 anys

La infraestructura es va inaugurar l’any 1943 per substituir el primer pont que va unir les dos ribes i que va ser enderrocat a la Guerra Civil

05 noviembre 2018 10:55 | Actualizado a 05 noviembre 2018 11:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enguany el Pont de les Arcades que uneix Móra d’Ebre amb Móra la Nova compleix 75 anys. Aquesta infraestructura es va inaugurar l’any 1943, substituint el primer pont que va unir les dos ribes, el pont de ferro, enderrocat durant la Guerra Civil.

El pont de ferro es va inaugurar l’any 1918 després d’una gran lluita i molt temps demanant una infraestructura que facilités el pas entres les dos ribes. Joan Caballer, conegut com el diputat del pont, va ser al parlament entre el 1907 i 1910, i va ser el promotor del pont de ferro. Caballer demanava el pont per al tram que és actualment la N-420, que llavors era la carretera entre Tarragona i Alcolea del Pinar. 

Caballer va aconseguir així, finalment, que s’aprovés el projecte i s’inaugurés el pont l’any 1918. Malauradament, el pont de ferro no va arribar als 20 anys. El dia 3 d’abril de 1928, durant la primera retirada de l’exèrcit republicà a la Guerra Civil, el van volar.

Abans d’acabar la guerra, el desembre de 1938, ja es va donar l’ordre de reconstruir-lo. Segons les dades recollides a l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre, el 4 de març de 1939, per ordre del Coronel Director del Servicio de Reconstrucciones de Puentes, l’enginyer Eduardo Serrano Suñer va rebre l’encàrrec d’elaborar el projecte del nou pont d’arcades.

El pont es va reconstruir a Móra d’Ebre i es va inaugurar de nou el 1943 com el Pont de les Arcades. Durant els anys entremig, van tornar a funcionar els passos de barca i els llaguts. Per tant, enguany, el Pont de les Arcades compleix 75 anys i, l’antic pont de ferro, compliria 100 anys. En tots dos casos es tracta d’una infraestructura d’unió, amb una gran simbologia per a la comarca.

Abans que existís un pont que unís les dos ribes, era el pas de barca que transportava la gent d’una banda a una altra. L’actual N-420 abans era la carretera de Tarragona a Alcolea del Pinar, un tram molt transitat. Els viatgers, quan arribaven a Móra havien de passar amb el pas de barca, per tant, s’havien d’esperar. La finalitat del pont sempre va ser d’unió i facilitat de trànsit. De fet, es van unir les comarques de Terra Alta, Priorat i Ribera d’Ebre per a la seva construcció, perquè interessava a totes tres.

Símbol de la comarca
Van ser els mateixos ciutadans qui van aconseguir que Joan Caballer sortís diputat, i ell va ser qui el va acabar impulsant i aconseguint la seva aprovació. A Móra d’Ebre és un personatge molt reconegut fins i tot, quan va arribar la guerra, molts d’aquests pobles que van fer bitllets propis, municipals, els van fer amb la seva cara.

Actualment, el pont ja no té tanta importància pel que fa a trànsit, ja que se’n va construir un de nou per on passa la N-420. El Pont de les Arcades va començar a tenir problemes de pes en el moment que el transit va augmentar. Es va haver de restaurar diversos cops fins que es va construir el nou. Ara, la gran importància del pont recau, especialment, en la seva història i simbologia. És la unió natural entre les dos ribes. La gent ho recorda amb molt d’afecte i estima, i és un símbol molt destacat de tota la comarca.

Comentarios
Multimedia Diari