El Procés Comunitari de Tortosa impulsa 342 accions i involucra 26.800 persones

Des del 2010 la ciutat ha teixit una xarxa de treball per donar resposta a les necessitats dels diferents col·lectius, tot reforçant la cohesió social i la convivència intercultural

15 noviembre 2021 19:40 | Actualizado a 16 noviembre 2021 13:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Procés Comunitari a Tortosa compleix 10 anys de trajectòria i ho fa sent un referent al territori català. El Procés Comunitari ha tingut l’objectiu, des del 2010, de millorar la convivència i la cohesió social a la ciutat, promovent la igualitat d’oportunitats, dinamitzant la participació comunitària i promovent la implicació de les institucions.

Al setembre del 2010, l’Ajuntament de Tortosa, juntament amb la Fundació La Caixa i el Grup d’Esplai Blanquerna, va posar en marxa l’Espai de Relació Institucional (ERI). La idea era constituir una xarxa de treball comunitari per reforçar aquests objectius.

El Procés Comunitari de Tortosa, en aquests deu anys, ha portat a terme fins a 342 accions comunitàries, que han comptat amb la participació d’un total de 26.864 persones. També s’han creat més de 1.200 espais de relació i treball conjunt, amb més de 12.100 participacions tècniques, institucionals i ciutadanes. Alguns dels exemples de les accions que ha generat el Procés Comunitari són el programa 6/16, que actua sobre la població en edat escolar; el programa Sempre Acompanyats, adreçat a la gent gran que viu en situació de soledat no volguda; el programa Ujaripén, que defineix accions amb el col·lectiu gitano, o casals i campus d’estiu per a infants i adolescents de famílies més desafavorides.

«El Procés Comunitari de Tortosa ha permès tenir una xarxa on hi som tots», ha declarat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. «És un model d’èxit del qual ens en sentim molt orgullosos, perquè això ens permet tindre una ciutat més cohesionada».

El Procés Comunitari de Tortosa compta amb la implicació directa de més d’una vintena d’institucions i entitats, així com gairebé un centenar de recursos tècnics i un nombre important de ciutadans. En total, gairebé 200 agents implicats, que han treballat conjuntament per definir les accions i projectes desenvolupats.

«Hi ha hagut una direcció científica i assessors. Però el procés l’ha construït el territori i Tortosa ha marcat una pauta en aquest sentit i tots n’hem après», va recmarcar, per la seua banda, el representant de la Fundació la Caixa, Francesc Ventura.

També Francesc Caballé de l’Esplai Blanquerna va recordar com el 2010 hi havia persones que podien quedar excloses de les oportunitats arran la crisi econòmica. «Els tècnics que van veure la situació no es van quedar de braços creuats sinó que dins de les possibilitats es van organitzar per intentar donar oportunitats a les persones que ho necessitaven».

Per a celebrar els més de deu anys del pla, aquesta setmana s’han organitzat diverses activitats. D’una banda, ahir dilluns van tenir lloc dos reunions, una de tècnica i una d’institucional, per seguir fent avançar la xarxa. En aquest sentit, la reunió institucional ha servit per integrar el sindicat CCOO, que passa a formar part del procés després d’haver-ne signat el conveni.

Comentarios
Multimedia Diari