Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Sant Crist de la Puríssima baixarà pel riu Ebre dissabte

La Confraria del Sant Crist de la Puríssima organitza una baixada pel riu Ebre per commemorar l'arribada del Crist a Tortosa el 1653

Marina Pallás

Whatsapp
Imatge del Sant Crist de la Puríssima. Foto: Joan Revillas

Imatge del Sant Crist de la Puríssima. Foto: Joan Revillas

La Confraria del Sant Crist de la Puríssima organitza una baixada pel riu Ebre per commemorar l'arribada del Crist a Tortosa el 1653. L'acte serà aquest dissabte, amb la sortida del Crist amb una embarcació amb plataforma a les 21.30 hores des de la platja de la Xiquina, fins l'embarcador del Club de Rem. Després, s'acompanyarà el Crist amb les deu confraries de la ciutat fins l'Església de la Puríssima. 

El recorregut, un cop arribe el Crist al Club de Rem, serà el següent: per la vora del riu, carrer Argentina, Cervantes, Sant Blai, Mercaders i plaça Gerard Vergés i carrer Montcada. En ser de nit, de segur que l'acte tindrà una ambientació molt especial. 

"Quan va arribar el Sant Crist a la ciutat el 1653 va ser de nit, per això ho fem de nit i seguint el recorregut que van poder fer les monges Concepcionistes. Feia molt de temps que volíem organitzar aquest acte, però fins ara no ho hem pogut fer possible", explica la secretària de la Confraria del Sant Crist de la Puríssima, Cinta Fontanet.

Cal comentar que la imatge que processionarà és la còpia i no l'original, per qüestions de seguretat, però tota la ciutadania que així ho desitge podrà veure l'acte i seguir-lo.

Als llibres litúrgics romans es troben dos festes en honor de la Santa Creu: la Invenció, el 3 de maig (que és la data que la Confraria tortosina celebra) i l'Exaltació, el 14 de setembre, que enguany la Confraria sí podrà celebrar per primer cop amb aquesta baixada.

Quan el Pare Veschi, en plena Guerra dels Segadors, és nomenat Bisbe de Tortosa, porta des d'Itàlia per mar el Sant Crist. Per motius de seguretat, el desembaquen a Barcelona. El Pare Veschi l'amaga a casa d'un mercader, però els pares Franciscans de la ciutat se l'emporten al seu convent on li preparen una gran capella. Un cop acabada la guerra, els Franciscans no volen tornar el Sant Crist. El Bisbe vol que estigue al Monestir de la Puríssima, però les monges haurant de pledejar amb els franciscans per recuperar la imatge. Finalment, les monges concepcionistes se'l poden emportar.

Així, la imatge del Cirst va ser conduïda pel mar des de Barcelona fins l'Ampolla. Però a l'alçada del Coll de Balaguer hi va haver una gran tempesta i van estar a punt de naufragar. El Pare D. Gaspar Calduch, encarregat de recuperar el Crist, s'encomanà al Santíssim i finalment la tempesta va cessar. En arribar a l'Ampolla, la imatge va canviar d'embarcació i va arribar pel riu a Tortosa. Com era molt tard, les autoritats eclesiàstiques van decidir deixar-la a l'Església del Temple fins al matí següent. Les monges, però, el van portar d'amagat fins el convent per netejar-lo, venerar-lo i tornar-lo a portar abans que es fes de dia a l'Església. 

L'acte de dissabte commemorarà aquest episodi històric. Per raons de navegabilitat, el Crist baixarà pel riu i no pujarà, com va fer originalment.

Temas

Comentarios

Lea También