El Sénia compta amb 5.000 oliveres mil·lenàries

Durant dos anys la Taula del Sénia s’ha ocupat de catalogar els exemplars mil·lenaris per potenciar el territori i fer front al despoblament

06 marzo 2019 10:14 | Actualizado a 07 marzo 2019 12:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Mancomunitat Taula del Sénia aplega 27 municipis de Castelló, Terol i Tarragona, els quals col·laboren conjuntament per solucionar problemàtiques comunes. 

Durant els anys 2017 i 2018 la Mancomunitat ha estat treballant en la promoció, difusió i conservació de les oliveres mil·lenàries del territori. Recordem que el novembre del 2018 les oliveres mil·lenàries de les Terres del Sénia van estar declarades Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per la FAO, l’organització de les Nacions Unides en Agricultura i Alimentació amb seu a Roma. Es tracta d’un nomenament similar al de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. 

En aquest context la Taula del Sénia ha anat realitzant diferents accions com l’organització d’una exposició, un congrés o la celebració del Dia mundial de l’olivera. Perquè al territori del Sénia és on hi ha la concentració més gran d’oliveres mil·lenàries del món, amb més de 5.000 exemplars catalogats oficialment, en la zona limítrofa de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Aragó. 

La presència d’aquestes oliveres ha definit el paisatge, amb un mosaic d’arbres i construccions de pedra seca (declarades també ara Patrimoni de la Humanitat), la cultura i l’economia del territori durant segles. 

El SIPAM Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia «té per objectiu la conservació i posada en valor d’aquests autèntics monuments vius i tot el seu entorn, però també busca ser un revulsiu per als pobles de la zona», remarquen des de la Taula del Sénia. Per commemorar aquest conjunt d’iniciatives i accions d’unió territorial i promoció del paisatge, es van reunir ahir el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner; i el president de la Diputació de Terol, Ramón Millán. Durant el dia els presidents van visitar el museu del Pou del Mas, ubicat a la Jana, a la província de Castelló, allí van poder apreciar 21 exemplars d’oliveres mil·lenàries, després es van traslladar a Sant Mateu, població que es troba molt a prop, per commemorar aquests dos anys de campanya d’una manera més oficial. 

Entre els discursos de les autoritats, destaquem el missatge d’unió i entesa entre les diputacions per tirar aquests projectes endavant. Cap dels presidents actuals es presentarà a les pròximes eleccions, per aquest motiu, van voler recalcar que cal continuar amb aquest treball, tot i trobar diferents persones al capdavant de les diputacions. El dia, finalment, va acabar a la finca d’Arión, al terme d’Ulldecona, on es troba l’olivera mil·lenària més antiga de totes.

L’oli mil·lenari
Aquest conjunt d’activitats que busquen revalorar el territori del Sénia és una manera d’atreure el turisme a la zona i així potenciar-la econòmicament. És un territori molt afectat pel despoblament, i mesures així ajuden a combatre’l. Una altra iniciativa que s’està potenciant ara mateix és la comercialització de l’oli de les oliveres mil·lenàries, proposta que ja està tenint una bona acollida.Tot un luxe gastronòmic que ara mateix ja està a l’abast de tothom.

Comentarios
Multimedia Diari