Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Síndic acusa Foment, Adif i Renfe de vulnerar els drets dels usuaris i oferir un servei "vexatori"

En el document d'anàlisi presentat avui pel Síndic de Greuges de Catalunya s'han recollit les deficiències que, segons diverses plataformes d'usuaris, presenten les línies R3, R12, R15 i R16

Europa Press

Whatsapp
Imatge darxiu de diversos passatgers que treuen el cap per les portes d'un tren per a respirar aire fresc. FOTO: CARME GASENI

Imatge darxiu de diversos passatgers que treuen el cap per les portes d'un tren per a respirar aire fresc. FOTO: CARME GASENI

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha acusat avui el ministeri de Foment, Adif i Renfe d'"atemptar contra els drets de les persones" per les múltiples avaries, incidències i retards que pateixen diverses línies de Regionals i Rodalies. Ribó ha reclamat el traspàs total de Rodalies i Regionals en considerar "vexatori" el tracte que reben cada dia els usuaris amb retards continus.

Durant la presentació d'una anàlisi del funcionament de les línies R3, R12, R15 i R16, el Síndic, acompanyat dels representants de tres plataformes creades per exigir la millora de la xarxa ferroviària catalana, ha reivindicat el traspàs "total i integral" de les competències de gestió del servei de trens a la Generalitat.

"En les pròximes setmanes, a mitjans d'octubre, presentarem al Parlament un informe sobre els drets de les persones en els serveis ferroviaris a Catalunya", ha anunciat el Síndic.

En el document d'anàlisi presentat avui pel Síndic s'han recollit les deficiències que, segons diverses plataformes d'usuaris, presenten les línies R3, R12, R15 i R16.

La portaveu de l'associació "Perquè no ens fotin el tren", Montse Ayats, ha reclamat que es compleixin els desdoblaments parcials "previstos i promesos" a la R3, que comunica l'àrea de Barcelona amb el Pirineu, i la millora del manteniment de la línia per "garantir una fiabilitat més alta de l'actual".

També Ayats ha demanat la Generalitat una racionalització dels horaris per adaptar-los "a les necessitats de la gent del territori" i ha criticat els problemes d'accessibilitat de la línia.

"No ens serveix de res que Renfe digui que està complint el 40% dels compromisos que té per al 2020 quan a la R3 l'accessibilitat als trens és zero", ha denunciat Ayats.

D'una altra banda, la representant de "Trens Dignes", Montse Castellà, ha afirmat que han aconseguit que hi hagi una nova freqüència a última hora de la nit a la línia R16, que connecta Barcelona amb Tortosa i Ulldecona, i una rebaixa de les tarifes "gràcies a la pressió i ajuda del Síndic".

A més, Castellà ha assegurat que estan assolint una progressiva renovació de la flota de trens, "insuficient i lenta encara", i que han aconseguit que, a partir de l'1 de novembre, l'Euromed es pari a l'estació central de l'Ebre, a l'Aldea.

"És una qüestió d'equidistància, entre cada estació des d'Alacant fins a Barcelona l'Euromed fa parada cada 7 quilòmetres, però des de Castelló i Tarragona cada 200", ha criticat Castellà.

No obstant això, Castellà ha mostrat el seu malestar per la falta de trens els matins a la R15 per desplaçar-se a Barcelona, amb gairebé quatre hores d'espera entre un tren i un altre, i els retards a l'R16.

"Entre l'11 de juliol i l'11 de setembre, s'han produït 20.116 minuts de retard a l'R16, uns 14 dies de retard acumulat", ha expressat Castellà, que ha comunicat que des de la plataforma "no accepten els nous horaris en vigor des del 5 d'agost".

De la seva banda, el portaveu de "Trens Dignes a Lleida", Marc Tostado, ha denunciat la falta de freqüències de la línia R12, que connecta l'Hospitalet amb Lleida, asseverant que "és la que menys en té a Catalunya, amb un tren cada sis hores en direcció a Barcelona", i la reducció de la velocitat en el tram entre Lleida i Mollerussa.

En aquest sentit, el Síndic ha assenyalat que les "greus deficiències" que pateix el servei es deuen a la falta d'inversions a la xarxa de Rodalies i Regionals, i ha reclamat la implementació de les mesures que recull l'informe presentat avui per pal·liar almenys parcialment els problemes actuals.

Ribó ha assegurat que el document d'anàlisis ja està en mans de tots els grups del Parlament, del ministre de Foment en funcions, Rafael Catalá, i de la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, així com dels grups parlamentaris catalans a les Corts Generals. EFE

20-09-2016, 12:48:00

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También