El Síndic de Greuges requerirà la retirada del monument franquista de Tortosa

L’alcaldessa afirma que s’impulsarà la seua reinterpretació tal com van escollir els tortosins en la consulta de fa dos anys

21 abril 2018 12:18 | Actualizado a 23 abril 2018 08:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, trametrà durant les pròximes setmanes diverses resolucions a la nova alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, requerint-li la retirada del monument franquista al mig del riu Ebre.

Ribó ha volgut donar un vot de confiança a Roigé, a l’alcaldia des de fa dos mesos, però ha lamentat obertament que el govern tortosí es continuï resistint a aplicar tant la Llei de Memòria Històrica com les recomanacions de Nacions Unides i mantingui encara, intacte, el que considera un «exemplar evident» de la pervivència dels símbols de la dictadura franquista a Catalunya. 

També rebutja que el monòlit feixista puga ser reinterpretat, tal i com va assumir el govern municipal del PDeCAT i ERC arran la consulta efectuada fa justament dos anys, projecte que encara no s’ha concretat.

Ribó, així, torna a la càrrega per aconseguir la seua retirada exigint, novament, el compliment efectiu de la Llei de Memòria Històrica i de les recomanacions de Nacions Unides. 

Una petició que, per primer cop, dirigirà ara a la nova alcaldessa, que ja formava part com a primera tinent d’alcalde del govern que va plantejar i assumir el seu manteniment i «reinterpretació», opció guanyadora la consulta de maig de 2016. 

El Síndic continua insistint en la Llei de Memòria Històrica: «No puc entendre que els poders públics democràtics d’aquí no s’atreveixin a complir-la. No vull ara inculpar ningú, ni la nova alcaldessa, malgrat que d’aquí poques setmanes tindrà resolucions meves al respecte», ha expressat.

El monòlit franquista de Tortosa és, segons Ribó, un dels vestigis més «evidents» de la pervivència de la simbologia franquista a Catalunya. 
«No val que em diguin que és del Ministeri de Defensa o de qui sigui», ha advertit seguidament.

Malgrat voler defugir debats estètics o culturals, el Síndic es mostra totalment escèptic davant el plantejament efectuat pel govern municipal de reinterpretar el sentit original del monòlit i despullar-lo de connotacions feixistes. «Continua referint-se als ‘combatientes que hallaron gloria en la batalla del Ebro’ i amb una àliga que no es pot dubtar què interpreta», apunta.

Ningú en reconeix la propietat

Cal recordar que a la consulta celebrada el 2016 va guanyar l’opció de mantenir i reinterpretar el monument (amb un 70% dels veïns que van votar) i no enderrocar-lo. A més, el monument no és de propietat municipal, i encara s’estudia de qui en seria, pas previ a qualsevol actuació, i un dels motius pels quals la situació roman estancada. Ningú no en reconeix la propietat explícitament i l’Ajuntament ha hagut d’afrontar un procés de dificultats jurídiques.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, explica al Diari, que s’impulsarà la seua reinterpretació, «acomplint el que van votar majoritàriament els tortosins i les tortosines». «Sempre se li ha contestat al Síndic. I jo continuaré donant compliment al que va decidir la ciutadania en el seu moment», ha expressat.

Comentarios
Multimedia Diari