El Síndic denuncia deficiències ‘sonades’ en els plans d’emergència nuclear

L’informe de Ribó insta a crear un òrgan que coordini els municipis, l’empresa explotadora, l’Estat i la Generalitat

22 noviembre 2019 11:10 | Actualizado a 22 noviembre 2019 11:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una deficient cobertura de telefonia mòbil, carreteres en mal estat, demores en el transport ferroviari o comunicació encara a través de fax, són algunes de les deficiències que recull l’informe del Síndic de Greuges sobre els plans de seguretat nuclear al voltant de les centrals d’Ascó i Vandellòs, que el mateix Rafael Ribó va qualificar de «sonades i espectaculars». El document presentat ahir al Parlament de Catalunya insta l’Estat i la Generalitat a crear un organisme de cooperació que coordini els municipis afectats amb les mateixes administracions i les empreses explotadores de les centrals en cas d’emergència nuclear.

La direcció del Pla d’emergència nuclear de Tarragona (PENTA)l’exerceix la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya. D’acord amb el PENTA, els municipis que es poden veure afectats per un hipotètic accident nuclear han d’elaborar també uns plans d’actuació municipal.

El Síndic va obrir una actuació d’ofici el passat mes de juliol amb l’objectiu d’analitzar les deficiències d’aquests plans, a instàncies dels alcaldes afectats.

Rafael Ribó, que ha fet diverses visites als municipis, proposa dotar-los de més suport i recursos econòmics i materials per estar preparats en cas de produir-se un accident.

També insta a adequar els plans a les noves directives europees. Aquestes incorporen bones pràctiques derivades de l’experiència arran de l’accident que va tenir lloc a la central nuclear japonesa de Fuckushima l’any 2011, després d’un terratrèmol i un tsunami.

Pel que fa a les infraestructures, és indispensable millorar les xarxes de telecomunicacions, especialment als nuclis de població on encara hi ha mancances de cobertura de telefonia mòbil, per exemple, mitjançant convenis entre les empreses operadores i les administracions públiques, i també establir un sistema telemàtic de notificació als municipis de l’activació del PENTA. També és urgent millorar la infraestructura ferroviària (línies R15 i R16) com a via essencial d’evacuació en cas d’emergència. També incideix en l’estat i la conservació de les carreteres, pistes i camins designats com a vies d’evacuació dels municipis, amb una especial atenció a la C-12 o Eix de l’Ebre com una de les vies principals.

Planificar simulacres amb la població i fer difusió via telemàtica de l’activació dels plans municipals també és necessari per garantir els drets de les persones afectades. Igual que és necessari, a parer del Síndic, atorgar les subvencions als municipis afectats per centrals nuclears pel procediment de concessió directa i amb caràcter anual. Finalment, el Síndic recomana ampliar les subvencions als municipis situats dins del que es coneix com la zona 2, que són els que es troben a una distància de les centrals nuclears d’entre 10 i 30 km.

Millores en megafonia

Just el dia en què es presentava l’informe, la Subdelegació del Govern a Tarragona va dur a terme ahir al matí un exercici del Pla PENTA, d’activació del seu Centre de Coordinació Operativa (CECOP). Dirigit pel subdelegat del Govern a Tarragona Joan Sabaté, va comptar amb la participació del Consell de Seguretat Nuclear i dels diversos grups d’actuació del pla d’emergència.

A més, segons la Subdelegació, Protecció Civil del Ministeri de l’Interior està portant a terme un pla de millora de la megafonia dels municipis dins de les àrees nuclears. «Ja s’han arreglat els problemes dels municipis de Maials, Falset i Flix i actualment s’està treballant a la Torre de l’Espanyol, Vinebre i la Palma d’Ebre», afirmen.

En els propers dies es faran revisions a Riba-Roja d’Ebre, la Fatarella, Ascó, Gandesa, Corbera d’Ebre, Móra la Nova, Móra d’Ebre, la Figuera, el Molar, García, Vandellòs i l’Ametlla de Mar.

Comentarios
Multimedia Diari