El Síndic exigeix la renovació dels plans d’emergència exterior de les nuclears catalanes

Ultima un informe amb les incidències comunicades pels ajuntaments, que lliurarà al Ministeri d’Interior, el Consell de Seguretat Nuclear, el Defensor del Poble i la Generalitat

11 octubre 2019 10:30 | Actualizado a 14 octubre 2019 09:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Síndic de Greuges exigeix la renovació immediata dels plans d’emergència exterior de les centrals nuclears catalanes, tant del general (PENTA) com dels municipals.

Pràcticament ja està enllestit el document que està elaborant sobre les mancances existents i les recomanacions per posar els plans al dia, que lliurarà al Ministeri d’Interior, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), el Defensor del Poble i la Generalitat, a l’espera d’incorporar les últimes aportacions d’ajuntaments, entitats i particulars de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs.

Rafael Ribó va presentar ahir als alcaldes un primer esborrany del document i va conèixer de primera mà algunes d’aquestes mancances, en una visita al territori.

Com ja va avançar el Diari, entre les principals demandes dels municipis de l’entorn de les nuclears hi ha la millora de la cobertura de telefonia mòbil perquè arribi a tot el territori, i un sistema d’avís automàtic a la població a tots els dispositius dins del radi d’afectació. També la millora de les carreteres que servirien de via d’evaquació en cas d’emergència (especialment la C-12 o Eix de l’Ebre), un major pressupost per posar al dia les infraestructures i eines de protecció civil; la creació de perfils tècnics per coordinar els plans d’emergència locals i fer el manteniment dels equipaments, a més de la realització de simulacres d’emergència per a la població.

Ahir, el Síndic va poder comprovar «com anant de Maials a Flix per la C-12 hi ha zones amb falta total de cobertura de telefonia, per cap de les companyies», detallà l’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim.

També va ser a l’Estació de Classificació i Descontaminació (ECD) de Maials, a l’escola de primària d’Ascó i al Centre de Coordinació Operativa (CECOPAL) de Vinebre, on de nou es van fer evidents les carències dels plans i equipaments d’emergència exterior. «És un centre ubicat a dos quilòmetres de la central nuclear i hi ha aparells que no funcionen», explicà Carim.

«Hi ha un endarreriment important en la formació i dotació de mitjans i cal una aposta seriosa per millorar la comunicació», remarcà per la seva banda Rafael Ribó, tot reclamant «una major implicació en la matèria del Govern de l’Estat en coordinació amb el de la Generalitat».

Comunicacions via fax

«Els ajuntaments fa molt temps que demanem mesures correctores», remarca Carim.

Després d’haver presentat iniciatives al Congrés i el Senat sense èxit, ara alcaldes i representants polítics d’ERC reclamaran també al nou president del Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), Josep Maria Serena, que «vingui a visitar la zona nuclear i conegui de primera mà les inquietuds i les mancances dels plans d’emergència nuclear exterior».

«Tornarem a insistir perquè l’Estat espanyol faci la transposició total de la Directiva EURATOM, actualitzi el pla PENTA, i el Plan bàsico de Emergència Nuclear», detalla la diputada Norma Pujol.

L’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, insisteix en què és bàsica la millora de la cobertura mòbil. «Al segle XXI la comunicació hauria de ser primordial en una zona nuclear però aquí ens manca; hi ha llocs sense gens de cobertura i per tant en cas d’accident seria impossible avisar els veïns que viuen disseminats o treballen en granges o al camp». Així, Juncà denuncia que els ajuntaments s’han de comunicar «amb la Delegació del govern espanyol de Tarragona i amb Madrid via fax, un mètode de comunicació de la prehistòria».

Comentarios
Multimedia Diari