El Síndic insta a reclamar la indemnització del Castor

Rafael Ribó demana a la Generalitat, al Parlament i al PSOE que reclamin l’execució de la sentència al Tribunal Constitucional

Redacció

Whatsapp
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ahir durant la compareixença de premsa.  FOTO: acn

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ahir durant la compareixença de premsa. FOTO: acn

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha demanat a la Generalitat, el Parlament i el PSOE que reclamin al Tribunal Constitucional l’execució de la sentència del 21 de desembre passat que considerava inconstitucionals les indemnitzacions públiques a l’empresa constructora del magatzem de gas Castor. Així, ha recordat que les dues institucions catalanes i el partit polític van presentar el recurs i que ara tenen dret a demanar-ne l’execució, veient, segons Ribó, que el govern espanyol no compleix la sentència. Segons Ribó, la sentència és molt clara i vol que es retornin els diners públics pagats a Escal i els diners que els consumidors han pagat a la factura del gas per compensar-ho.
Ribó recordarà també per carta al Govern de l’Estat que ha de fer efectiva en la seva totalitat la sentència del Tribunal Constitucional sobre la plataforma de gas Castor. Això implica que l’executiu reclami a la companyia Escal UGS, SL, concessionària del fallit magatzem de gas subterrani, la devolució de la indemnització d’1.350.729 euros que va cobrar a finals de 2014. Aquesta devolució també ha d’incloure els interessos meritats des que es va pagar la compensació fins que es retorni.

En una roda de premsa celebrada ahir, el Síndic ha considerat «inaudit que el govern espanyol no faci front al compliment immediat del que diu la sentència del TC», en referència a la intervenció fa uns dies del ministre d’Energia, Álvaro Nadal, al Congrés. 

Així, creu que la sentència és «clara i contundent, sense matisos», i anul·la completament els articles del reial decret llei que van permetre la indemnització, uns diners que es recuperaran amb les factures de 7,5 milions de consumidors a raó d’uns 80 milions d’euros anuals durant els propers 30 anys i a un interès del 4%, cosa que suposarà pagar en total uns 2.400 milions. Segons Nadal, la indemnització estava acordada prèviament amb l’empresa, com a condició prèvia a la concessió, i el Tribunal Suprem l’hauria avalat el 2013. Però Ribó diu que quan es va acordar el pagament de la compensació no es va comprovar si es complien els dos requisits establerts pel Suprem: que el magatzem fos operatiu en un futur i que l’aturada no fos causada per cap negligència de l’empresa.

Auditoria dels danys
Ribó també vol que després d’un informe del MIT i de diversos estudis geològics, es faci un peritatge oficial i que el Govern espanyol encarregui una auditoria sobre els danys causats per la plataforma, per tal de quantificar les indemnitzacions, rebutjades inicialment.El Síndic informarà a la Fiscalia de Castelló, que porta el cas, sobre aquests informes i també portarà el cas a la Defensora del Poble Europeu i a la Comissió Europea per possibles danys ambientals i ajudes d’estat il·legals.

L’ens compta amb la col·laboració d’un grup de treball per fer seguiment de les actuacions i les novetats relacionades amb el Castor. Hi col·laboren els representants dels col·legis professionals de geòlegs, ambientòlegs i la Plataforma per les Terres del Sénia, entre d’altres.

Temas

Comentarios

Lea También