El Síndic reclama el retorn de la indemnització a ACS pel Castor

La institució retreu que el seu pagament s’efectués de forma immediata i sense verificar-ne les condicions

31 octubre 2020 11:40 | Actualizado a 31 octubre 2020 12:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Síndic de Greuges ha reclamat, novament, el retorn de la indemnització pagada a l’exconcessionària Escal UGS, filial del grup ACS, per fer efectiva la seva renúncia al fracassat projecte Castor. Ho fa després que aquest dijous es fes pública la sentència del Tribunal Constitucional que obliga l’Estat espanyol a retornar els 1.350 milions d’euros que Santander, Caixabank i Bankia van prestar per fer efectiva l’operació a canvi dels dret de cobrament a càrrec del sistema gasista durant 30 anys. El Síndic ha recordat que la indemnització aprovada pel govern del PP es va fer efectiva «de forma immediata i sense verificar prèviament» que es complien les condicions perquè l’exconcessionària la rebés.

«El Síndic no qüestiona el dret de les entitats financeres al compliment de les condicions creditícies acordades al seu dia, sinó que reclama la devolució de la indemnització que es va pagar de manera immediata a la paralització de la plataforma, sense comprovar que es complien les condicions establertes en el mateix títol concessional i que el Tribunal Suprem ja va recordar al seu dia que eren requisit per rebre la indemnització», ha argumentat en un comunicat la institució.

Segons precisa, un d’aquests requisits era que no hi hagués negligència de la concessionària en la posada en marxa i funcionament del magatzem de gas submarí que aquest fos retornar en condicions d’operativitat. «No només no es va verificar el compliment d’aquestes condicions, sinó que quan hi ha hagut evidències que la causa dels terratrèmols era la injecció de gas a la plataforma i que no era viable el seu funcionament (així ho acredita l’informe tècnic encarregat a l’MIT pel Govern de l’Estat) no s’han iniciat actuacions per recuperar la indemnització pagada al seu dia», ha lamentat.

Plataforma del Sénia

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha lamentat la sentència. «Els pagadors sempre acabem sent la ciutadania. Hem estat pagadors en la majoria dels nyaps del Castor», ha argumentat la portaveu de la plataforma Cristina Reverter, qui considera «indecent» socialitzar el cost de la indemnització a la filial del grup ACS de Florentino Pérez en l’actual context de crisi social i econòmica per la pandèmia del coronavirus. «Teníem l’esperança que això al final es reconduís o es minimitzessin els impactes», ha abundat.

Comentarios
Multimedia Diari