El TC anul·la la indemnització de 1.350 milions als promotors de Castor

El moviment ciutadà contra el magatzem de gas reclama que s’aturin els recàrrecs i que es retornin els milions pagats

23 diciembre 2017 09:42 | Actualizado a 28 diciembre 2017 09:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Tribunal Constitucional ha anul·lat la indemnització de 1.350,7 milions d’euros per a les empreses promotores del projecte de magatzem de gas de Castor. 

El pagament de la indemnització aprovada pel govern espanyol per indemnitzar l’exconcessionària del projecte Castor i l’operació financera posterior per carregar el rebut als consumidors al llarg de 30 anys han estat considerats inconstitucionals. La indemnització la va fixar un decret llei de mesures del sistema gasista que el govern espanyol va aprovar el 2014. 

Així, ara una sentència del Tribunal Constitucional -arran dels recursos presentats pel Govern, el Parlament i el PSOE- ha anul·lat bona part del reial decret llei 13/2014, amb el qual l’executiu espanyol va aprovar pretendre resoldre per la via ràpida l’extinció de la concessió després de la renúncia presentada per Escal UGS.

La indemnització la va cobrar l’empresa Escal UGS, controlada pel grup ACS, propietat de Florentino Pérez, amb dos terços de les accions. Es va pagar el novembre de 2014, però es finança en la factura del gas dels pròxims 30 anys.

El Tribunal Constitucional considera que no concorria una «situació d’extraordinària i urgent necessitat» que justifiqués aprovar un decret llei per «atribuir noves obligacions de pagament al sistema gasista».

La sentència del tribunal, de la qual ha estat ponent el magistrat Juan Antonio Xiol, assenyala la «necessitat d’una norma amb rang de llei» per atribuir noves obligacions de pagament al sistema gasista, sense que pugui regular-se a través d’un reial decret llei.

Segons el tribunal, no s’ha adduït «cap raó» que acrediti l’existència d’una «situació d’extraordinària i urgent necessitat a la qual hauria de fer-se front dictant un decret llei i que justifiqués l’aprovació de la norma d’urgència que ens ocupa».

El tribunal recorda que, d’acord amb l’article 86 de la Constitució Espanyola, la situació «d’extraordinària i urgent necessitat» hauria d’anar acompanyada per una justificació de «les raons per les quals l’assignació del pagament al sistema gasista ha de dur-se a terme en uns termes i terminis tan peremptoris com per excloure el recurs al procediment legislatiu ordinari o d’urgència».

El TC conclou que les indemnitzacions acordades en el decret-llei «no guarden la deguda connexió de sentit» amb la situació d’urgent necessitat provocada pels moviments sísmics de Castor, per la qual cosa «la seva adopció representa una inadequada alteració del sistema de fonts de dret que no troba cobertura» a l’article 86.1 de la Constitució.

Per aquest motiu, la sentència declara la nul·litat dels articles 4 a 6 del reial decret, així com de les disposicions addicionals de l’esmentada norma que establien els «càlculs previstos» per desenvolupar-la i el «pla de costos per a l’exercici 2015».

Acordar la hibernació 

Per contra, el TC avala la decisió d’acordar la hibernació de la instal·lació del magatzem Castor, que també havia estat impugnada, en considerar que es va adoptar «respectant la definició constitucional del decret llei», per donar resposta a una situació d’urgència. «Es tracta d’una mesura amb la qual es pretén conjurar els riscos que, per a persones, béns i especialment el medi ambient, pogués generar l’existència d’una instal·lació d’emmagatzematge de gas situada sota aigües del mar Mediterrani, en especial si aquesta instal·lació quedés desatesa o es mantingués la sola suspensió d’activitats acordada».

Comentarios
Multimedia Diari