El TC suspèn l'impost nuclear que havia de beneficiar la Ribera d'Ebre

L'ens comarcal i la Mesa d'Alcaldes esperen que la Generalitat presenti al·legacions per evitar que la suspensió temporal sigui definitiva

19 mayo 2017 22:11 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat del Govern de l’Esta i ha suspès per un període de cinc mesos el nou impost nuclear aprovat pel Parlament de Catalunya. Abans d’exhaurir aquest termini, la sala s’haurà de pronunciar sobre el recurs i si ratifica la suspensió o l’aixeca i permet l’aplicació de l’impost.

Segons dades de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, l’impost suposaria el pagament d’uns 16 milions d’euros per cadascuna de les tres plantes atòmiques, les dues d’Ascó i la de Vandellòs. En total, uns ingressos per a la Generalitat de 48 milions d’euros anuals.

Una esmena a la llei de pressupostos de la Generalitat d’enguany preveu que el 10 per cent d’aquest impost nuclear es destinaria a nodrir un fons orientat a fomentar el reequilibri territorial a les dues àrees nuclears.

La seva finalitat seria promoure i millorar la competitivitat i la diversificació econòmica de les zones nuclears catalanes.

Reunió suspesa

La nova presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, tenia prevista una reunió amb càrrecs de la Generalitat per abordar els detalls del fons però la trobada ha quedat suspesa davant la presentació del recurs per part de l’Executiu de Rajoy i la seva admissió a tràmit pel màxim tribunal.

El Govern de la Generalitat i el Parlament disposaven de 15 dies des de l’admissió a tràmit –24 de juliol– per personar-se en el procediment i formular les al·legacions pertinents. Carim espera que així ho facin mentre lamenta la política sistemàtica de l’Executiu de Rajoy contra les noves figures impositives que aprova el Govern català.

En aquesta mateixa línia, s’expressa l’alcalde de Tivissa i president de la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE), Jordi Jardí. «Espero i estic plenament convençut que la Generalitat presentarà els recursos necessaris». Jardí assegura que dues comunitats autònomes, Extremadura i la Comunitat Valenciana, disposen d’impostos «bessons» a l’aprovat a Catalunya. «Desitjo que el TC sigui equànime i desestimi el recurs». En tot cas, l’entrada en vigor de l’impost català se situa al gener de 2016 quan el tribunal ja haurà resol el cas i per tant la suspensió actual podria quedar en no res.

El recurs argumenta que hi ha encavalcament entre l’impost català sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear i l’impost estatal sobre la producció de combustible nuclear i residus radioactius resultants de la generació d’energia nucleoelèctrica. Al seu parer, els dos impostos recauen sobre el combustible nuclear emprat en la producció d’energia nuclear.

Comentarios
Multimedia Diari