Les salines, incomunicades perquè el temporal ha inundat el Trabucador

Alerten que l’hivern pot ser molt complicat a la zona, on no s’ha pogut executar el projecte d’aportació de sorres als punts més fràgils, encara en procés de tramitació

11 noviembre 2021 19:50 | Actualizado a 12 noviembre 2021 14:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El temporal d’aquests dies ha tornat a inundar la barra del Trabucador i ha deixat novament incomunicades les salines de la Trinitat, a la punta de la Banya. L’empresa que les gestiona, Infosa, alerta que és un avís del que pot ser un hivern molt complicat el delta de l’Ebre i en especial en aquesta zona, de màxima fragilitat després dels estralls que hi van causar els temporals Glòria i Filomena.

El gerent de l’empresa salinera, Joan Sucarrats, ha tornat a reclamar les actuacions urgents que estan sobre la taula mentre els governs català i espanyol estan encallats en les autoritzacions per executar-les. «L’únic fet és que aquí ningú està fent res», ha lamentat. El temporal va començar dimarts, i dimecres el mar va inundar la barra del Trabucador i va crear petits galatxos que impedeixen passar amb vehicles terrestres. En els propers dies es podrà determinar si hi ha hagut trencament o ha estat només una inundació.

Els treballadors de salines hi van accedir ahir en barca, mentre continua aturada l’entrada i sortida dels camions que transporten la sal.

Sucarrats alerta que és «la crònica d’una mort anunciada», tot i les denúncies constants de la situació «d’extrema emergència» que pateix el Delta per la regressió. «És trist que les administracions no se n’adonin o no se’n vulguin adonar», ha criticat. Sucarrats reclama l’actuació puntual d’aportació de sorra als punts més fràgils, «que s’hagués hagut de fer aquest estiu i aquí ningú fa res».

Aportació de sorres

Es tracta d’un projecte de Costes de l’Estat, d’aportació de 380.000 metres cúbics de sorres i una inversió de 4 milions d’euros, dels quals 150.000 es destinaran a la part més fràgil del Trabucador (en 2 dels seus 6 quilòmetres de llargada, a tocar de la Banya), 150.000 al front litoral del terme de Deltebre i 60.000 a l’Illa de Buda, entre d’altres. Fonts de l’Estat insisteixen que no era necessària l’avaluació ambiental simplificada que va demanar la Generalitat i que ara està en tramitació, i que això ha impedit actuar abans de la tardor i que farà difícil que l’obra pugui estar completada abans del març, quan s’han d’aturar els treballs ja que comença el període de nidificació de les aus aquàtiques a la zona.

Pressupost de la Generalitat

Per la seva banda, des de la Generalitat, el delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó, lamenta que no s’hagi executat encara una obra que «ha de donar una mica de tranquil·litat».

Salvadó també ha explicat que els 6 milions d’euros que preveu el pressupost de 2022 de la Generalitat per al delta de l’Ebre, se sumen als 6 que hi havia en els comptes actuals i que encara no s’han executat. Així, en un pròxim acord de Govern es detallaran les actuacions a què es destinarà la inversió pendent.

Comentarios
Multimedia Diari