El brot de sarna en cabres salvatges a les Terres de l'Ebre avança fora de la Reserva de Caça

Dins de la Reserva el brot es considera estabilitzat i acotat al terme d'Horta,en part gràcies a l'aplicació d'un pinsoamb un producte antiparasitari

19 mayo 2017 17:06 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El brot de sarna que afecta la població de cabra salvatge de les Terres de l’Ebre avança, però de forma més lenta i continguda del que s’esperava a raó de casos precedents en d’altres zones muntanyoses de la península ibèrica, on va causar estralls.

Una de les mesures que ha pogut frenar aquest avenç del brot és l’aplicació com a aliment d’un pinso amb ivermectina, un producte antiparasitari contra la malaltia, del qual s’han alimentat exemplars de l’interior de la Reserva Nacional de Caça dels Ports de Tortosa-Beseit.

Així, dins de les 30.000 hectàrees que ocupa la Reserva Nacional de Caça al massís del Port, el brot es considera estabilitzat. La pràctica totalitat dels casos estan localitzats al terme d’Horta de Sant Joan. Des de la seua detecció, al desembre de 2014, el brot només ha avançat uns 7 quilòmetres cap a l’interior de la Reserva. Per contra, fora dels límits de la reserva continuen apareixent nous casos, a Gandesa, el Pinell de Brai, Prat de Comte i Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, o Paüls, al Baix Ebre.

La sarna sarcòptica és una malaltia parasitària ocasionada per un àcar (Sarcoptes scabiei) que afecta nombroses espècies d’animals domèstics i salvatges. Es transmet per contacte amb els animals afectats. Les manifestacions més característiques són la pèrdua de pèl que evoluciona cap a la formació de crostes, que els produeixen una picor intensa que les debilita i els acaba causant la mort.

Al massís del Port, després de la detecció de la malaltia el 2014, es va treballar en un primer moment en la creació d’una zona de baixa densitat de cabra salvatge per reduir així la possibilitat de contagi de la malaltia, que es transmet pel contacte entre els animals infectats.

Actualment, però, després d’observar com avançava l’epidèmia i després dels acords presos en les darreres reunions de coordinació de la Reserva Nacional de Caça, només s’estan abatent animals que presenten un elevat grau d’afectació (més del 50 per cent del cos), ja que es considera que aquests tenen molt poques possibilitats de supervivència. Recentment només s’ha abatut un exemplar amb sarna, segons informa el Departament d’Agricultura, que tot i això no dóna dades sobre el nombre total de cabres que s’han sacrificat en aquests dos anys, ni del nombre total de positius en sarna detectats al territori.

Existeix també un tancat sanitari a la partida del Clot de l’Hospital, a Roquetes. Es tracta d’un espai de 17 hectàrees adaptat per ubicar-hi cabres salvatges lliures de malalties, amb l’objectiu de preservar l’espècie.

La Federació Catalana de Caça a les Terres de l’Ebre celebra els resultats que està donant l’ús d’aquest nou pinso per al control de la malaltia i la gestió del brot que està duent a terme la Reserva Nacional de Caça.

Comentarios
Multimedia Diari