El cabal de l’Ebre cau a un mínim històric per l’alarmant sequera

Nou incompliment del cabal mínim del riu Ebre al seu pas per Tortosa aprovat en el Pla Hidrològic de l’Ebre 

08 septiembre 2017 09:52 | Actualizado a 10 septiembre 2017 14:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Passen les setmanes i la situació de sequera a la conca de l’Ebre s’agreuja. Ahir a la matinada, el cabal del riu al seu per Tortosa va registrar un mínim històric de 72 metres cúbics/segon, significativament per sota dels 80 fixats en el pla hidrològic de l’Ebre com a cabal ecològic i dels 100 que van regir durant anys com a cabal mínim fins a l’aprovació del pla en vigor.

Al llarg de l’estiu el cabal s’ha mantingut sempre al límit del mínim, superant-lo en diverses acusades, la més acusada ahir a la matinada. La imatge de l’Ebre al seu pas per Tortosa és desoladora, amb la làmina d’aigua molt estancada i el llit del riu perfectament visible. 

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), gestora de la conca, argumenta que l’estat del tram català de l’Ebre obeeix a la situació de sequera «preocupant» que pateix la conca de l’Ebre des de l’any 2016. «Estem fent maniobres de gestió per mantenir un cert nivell a l’eix de l’Ebre, però estem tenint un estiu complicat», s’admet. 

A la sequera acumulada en els últims dos anys hidrològics –des de maig de 2016–, s’hi suma el tradicional estiatge als mesos d’estiu i un major consum en aquests mesos per l’ús intensiu de regadius per a l’agricultura.

La sequera ja ha provocat restriccions del 35 per cent de l’ús de l’aigua per a regadiu de diversos embassaments a la part alta de la conca, per exemple a l’embassament de l’Ebro i els de la comunitat de la Rioja.

La subconca de l’Ebre català es troba en situació de prealerta per sequera, segons l’índex que actualitza l’organisme de conca. En concret, les reserves del pantà de Mequinensa -el més gran de la conca- es situa en 0,317 mentre que fa un mes era de 0,387. De fet, Mequinensa ha caigut per sota del 50% de la seva capacitat, un 22,61% menys que el 2016 i un 18,22% menys que la mitjana dels últims cinc anys.

La situació és més preocupant a la capçalera i eix del riu Ebre, fins a Mequinensa, on la situació és avui d’alerta per sequera i fa un mes era d’emergència. El canvi s’ha degut a les pluges caigudes en els últims dies.

L’embassament de l’Ebro, a Cantàbria, que afirma la CHE nodreix bona part del cabal de l’Ebre aigües avall es troba al 27% de la seva capacitat, un 26,5 5 per cent menys que l’any passat. A la capçalera de l’Ebre ha plogut un 33% menys que la mitjana dels últims 15 anys.

La CHE explica que l’evolució de la sequera és incerta, tot dependrà de la pluviometria les pròximes setmanes i mesos.

A l’octubre, coincidint amb el final de l’any hidrològic, es reunirà la junta d’explotació de la conca on hi són representants els diferents actors per avaluar la situació i estudiar mesures de futur, com recomanacions en els cultius a plantar.

Preocupació a la PDE

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Joan Antoni Panisello, admet que l’estat del tram català del riu és «molt preocupant, al llarg de l’estiu han estat diversos els incompliments». Panisello recorda que la situació és més greu del que podria ser per l’escassa aportació dels afluents més propers, com és el cas del Siurana, que la seva aigua és embassada a Riudecanyes i conduïda al Camp de Tarragona.

A tot plegat, culmina, s’ha d’afegir la previsió d’un nou Pacte Nacional de l’Aigua i Pla Hidrològic de l’Ebre on la conca serà catalogada com a excedentària.

Comentarios
Multimedia Diari