El cabal del riu Sénia bat els rècords dels últims 50 anys

El temporal Glòria va omplir el pantà d‘Ulldecona i l’abundant pluja de la passada primavera ha fet créixer el riu, que feia dècades que no baixava amb tanta aigua tants mesos seguits

06 julio 2020 14:40 | Actualizado a 09 julio 2020 14:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per aquestes dates altres anys la notícia és diametralment oposada. El pantà d’Ulldecona, al terme de la Pobla de Benifassà, llueix gairebé ple i estable des de finals de gener, per les importants precipitacions recollides durant el temporal Glòria, amb 9.15 hm3 del seu volum total de 10.94 hm3.

De fet, aquest primer semestre del 2020 s’han registrat al massís dels Ports fins a gairebé 1.400 mm de precipitació, una xifra de rècord.

El pantà d’Ulldecona viu des de fa uns anys uns cicles extrems, amb períodes de sequera que se segueixen d’avingudes molt importants que pràcticament l’omplen en uns pocs dies, com va passar el darrer hivern. Com ja va explicar el Diari, les últimes sequeres van tenir lloc els anys 2010, 2012, 2014 i especialment el 2018, quan va estar tot l’any buit.

Situat a la capçalera del riu Sénia a la serralada del Port (dins del terme de la Pobla de Benifassà, al Baix Maestrat), el pantà és el que usen per regar els pagesos d’Ulldecona, la Sénia, Rossell o Sant Rafel del Riu. Aquests dies de calor i de posconfinament, l’embassament és un lloc molt demandat per prendre el bany i practicar esport a la natura.

Però aquest any plujós no ha beneficiat sols el pantà. Com explica el geògraf d’Ulldecona i aficionat a la meteorologia Narcís Ponce, el fet que el pantà continue ple ha garantit que el riu Sénia haja pogut baixar molt crescut amb les pluges de la primavera.

«Antigament, abans de construir-se el pantà, el riu baixava durant sis o set mesos a l’any, de tardor a primavera, i la gent podia anar a banyar-se a l’estiu. Però des de la construcció del pantà, que és de finals dels anys seixanta, no baixa el riu crescut durant tants de mesos», explica. «És a dir que fa 50 anys que el riu Sénia no baixava durant tants de mesos seguits».

Ponce detalla que ha realitzat entrevistes al respecte a persones grans de la zona i que la memòria dels veïns confirmen la dada: «un home de 80 anys de Sant Rafel em comentava que no recordava veure així el riu tants de mesos seguits», precisa.

Aquest 2020, a Ulldecona s’han acumulat uns 600 mm de preccipitació, i i a la capçalera del riu Sénia entre 700 i 800 mm aproximadament. S’han superat els registres habituals de tot un any.

Ara, l’abundant aigua i la calor han propiciat l’arribada de molts visitants per banyar-se als nombrosos tolls de la zona, especialment de la Sénia, els darrers caps de setmana.

«La gent d’Ulldecona quan plou molt sempre anem a veure el riu, però normalment és primavera i no ens podem banyar. Aquest estiu és diferent, és com abans», valora Ponce. «A més, famílies i gent jove han anat a descobrir nous tolls i espais que desconeixien o salts d’aigua de la zona», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari