El cabal mínim de l’Ebre fa créixer les algues i perjudica la navegació

L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre ha de posar en marxa una segona màquina per reduir la quantitat de macròfits que s’acumulen al riu 

20 junio 2017 17:52 | Actualizado a 21 junio 2017 18:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El riu Ebre presenta un cabal irrisori al seu tram final, amb xifres fregant el mínim legal ecològic establert per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que és de 80 metres cúbics per segon durant el mes de juny. 

La sequera al conjunt de la conca ha fet que la primavera que ara acaba hagi passat sense grans crescudes  i augura un estiu encara més complicat. En el que portem de juny, el riu ha portat entre 83 i un màxim de 106 metres cúbics per segon, amb una mitjana de 93. 

Una de les principals conseqüències és la proliferació de macròfits o plantes aquàtiques al llarg de tot el tram final del riu; un fenomen que es dona habitualment durant els mesos de mes calor però que enguany s’ha avançat i ja és ben present al llarg de tota la riba. 

L’expansió dels macròfits suposa també un problema afegit pel fet que és  l’hàbitat ideal per al desenvolupament de la plaga de la mosca negra.  
El baix cabal també perjudica la navegació fluvial, que es desaconsella per a les embarcacions a motor per sota dels 100 metres cúbics per segon, ja que en punts de poca fondària podrien quedar encallades. 

L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), encarregat del manteniment de la via navegable de l’Ebre entre Amposta i Ascó, ha hagut de posar en marxa una segona màquina per poder tallar i retirar la gran quantitat de plantes aquàtiques acumulades. 

Des de l’any passat es disposa d’una màquina talla-algues, que les recull i les diposita a terra gràcies a una cinta transportadora. Anteriorment, quan es tallaven les plantes aquestes circulaven riu avall i provocaven acumulacions, problemes i queixes als pobles i del Delta de l’Ebre. 

Davant la situació excepcional d’aquest any, es tornarà a fer servir la cisalla que s’emprava abans del 2016 i es comptarà així amb dues màquines per eliminar la proliferació de macròfits. L’IDECE ha adquirit a més una barrera flotant per tal que les algues tallades no es dispersin i també es puguin recollir, de la qual ja es podrà disposar en dues setmanes, segons ha explicat al Diari el director de l’ens, Joan Martín Masdéu. 

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha qualificat de «dramàtica» la situació que està vivint el tram baix de l’Ebre amb aquestes  xifres de cabal sota mínims que s’allarguen en el temps. «Ens està provocant molts problemes», admet. 

Comentarios
Multimedia Diari