El campus de la URV estrena una aula d’innovació tecnològica per a docents

És el primer espai ‘Reinvent The Classroom’ vinculat a una universitat de Catalunya i vol comptar amb les escoles

16 junio 2020 09:23 | Actualizado a 19 junio 2020 14:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, a Tortosa, disposarà el proper setembre d’una aula d’innovació pedagògica i tecnològica que permetrà als estudiants dels graus d’Educació Infantil i Educació Primària i del postgrau Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement adquirir les competències necessàries per emprar la tecnologia a favor de l’educació.

Es tracta d’una aula RTC («Reinvent The Classroom»). La finalitat del projecte és la creació d’un entorn d’aprenentatge innovador, on es proposa dissenyar, implementar i avaluar l’organització i estructura d’un model d’aula en el qual s’interactuï amb recursos relacionats amb les Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement (TAC) perquè els usuaris d’aquest espai adquireixin de manera eficient i satisfactòria les capacitats o competències proposades, tal com explica al Diari Josep Holgado, responsable dels graus d’Educació del campus ebrenc.

«Durant aquesta mateixa pandèmia s’ha demostrat com d’important és que alumnes i mestres tinguen una excel·lent competència digital. Hem d’aconseguir aquest objectiu», detalla.

Aquestes aules van nàixer el 2016 impulsades per l’organització sense ànim de lucre Learning Studios, amb seu als Estats Units i actualment hi ha un centenar d’aules RTC arreu del món, catorze de les quals es troben a l’Estat espanyol. La del campus Terres de l’Ebre és la primera de Catalunya vinculada a una universitat i la segona de l’Estat, després de la Hiperaula de la Universidad Complutense de Madrid.

L’aula, de tecnologia immersiva i que promou l’autonomia i la creativitat dels usuaris, és molt flexible, de forma que es podrà adaptar a diferents metodologies de treball, implementant la interdisciplinarietat, el treball cooperatiu i la interacció de grup. Així, la tecnologia, el mobiliari i l’espai són al servei del procés d’ensenyament i aprenentatge, dissenyat perquè els usuaris es puguin moure lliurement utilitzant eines tecnològiques accessibles i col·laborin fàcilment per adquirir capacitats i competències. 

La nova aula RTC està instal·lada al segon pis del campus de Tortosa i està dimensionada per a 25 alumnes i cinc monitors. L’espai, com en la resta d’aules RTC, està distribuït en quatre zones diferenciades: Thinking, Design, Maker i Stage  (pensa, dissenya, construeix i presenta). Alguns dels materials i eines que s’hi troben ja les disposava el campus al seu Laboratori de Tecnologia Educativa. A més a més, l’aula disposa d’una càmera de vídeo de 360 graus que permetrà als estudiants observar de forma remota i sincrònica les activitats que s’hi desenvolupen i fer-ne aportacions a posteriori i crítiques constructives.

Mitjançant aquest nou espai del campus, els alumnes podran dissanyar seqüències didàctiques pensades per ser impartides en aquesta aula. Aquestes activitats formaran part d’un catàleg en línia al qual hi podran accedir tots els centres d’educació infantil i primària del territori. «Els centres podran portar-hi el seu alumnat d’infantil i primària, acompanyat pels seus mestres perquè puguin fer algunes de les activitats dissenyades per assolir unes determinades capacitats o competències», explica Holgado. «La nostra voluntat és que els centres de la demarcació hi participen i la puguen gaudir». 

El projecte havia d’arrencar aquesta primavera, però la pandèmia de la Covid-19 l’ha obligat a traslladar a la tardor. Després d’un mes per formar els futurs docents amb les possibilitats de l’aula i les seues eines, cap a l’octubre ja podrien començar a participar les escoles.

Comentarios
Multimedia Diari