Más de Ebre

El canal Xerta-Sénia regarà els primers camps el 2023

La primera fase de desplegament preveu portar l’aigua a part dels termes de Xerta i Aldover, per arribar després a Roquetes, Santa Bàrbara i la Galera, en un total de 4.000 hectàrees

MARIBEL MILLAN LÓPEZ

Whatsapp
El canal de formigó del regadiu Xerta-Sénia, actualment buit.  FOTO: JOAN REVILLAS

El canal de formigó del regadiu Xerta-Sénia, actualment buit. FOTO: JOAN REVILLAS

L’històric regadiu Xerta-Sénia serà una realitat i arribarà als primers camps el 2023. La Comunitat General de Regants està pendent de signar el conveni amb la Generalitat per a les obres de la xarxa de regadiu del primer sector, en unes cent hectàrees dels termes de Xerta i Aldover. El projecte ja està redactat i les obres està previst que comencin durant el darrer trimestre d’aquest 2021 o principis de 2022. D’aquesta manera, es preveu que el 2023 ja estigui en marxa i es pugui bombar la primera aigua per regar les finques dels pagesos adherits, segons explica al Diari el president de l’entitat, Lluís Gimeno.

Així veurà finalment la llum una vella demanda dels pagesos de l’interior del Baix Ebre i el Montsià i un projecte en el qual la Generalitat porta invertits prop de 100 milions d’euros. I és que, des de fa prop d’una dècada, el projecte de regadiu compta ja amb bona part de la infraestructura principal construïda i acabada: el punt de captació al riu Ebre (al terme de Xerta), la torre d’equilibri, basses de regulació i l’adequació del nou canal, en 24 dels 36 quilòmetres que abasta.

Precisament aquesta setmana el candidat ebrenc d’ERC a les eleccions catalanes, Lluís Salvadó, va fer referència al «canal Xerta-Santa Bàrbara». «És on s’acaba i s’acabarà; després que aquesta legislatura s’hagi transformat en un projecte realista», va assegurar en un balanç de la feina feta per les conselleries republicanes de la Generalitat aquest mandat.

Però des del Departament d’Agricultura detallen al Diari que això no suposa en cap cas canviar l’extensió del regadiu, que abasta unes 16.480 hectàrees de 13 municipis i que arriba també als termes de la Galera, Godall i Ulldecona. «El que s’acaba a Santa Bàrbara és el canal de formigó de la xarxa principal, però el regadiu podrà arribar a tota l’àrea prevista a través d’una xarxa secundària, de bombes i canonades menors, si hi ha demanda», explica al Diari el director dels serveis territorials d’Agricultura a l’Ebre, Jesús Gómez, qui detalla també que de forma paral·lela al primer sector, actualment s’està redactant també el projecte de rec de dues zones més, a l’àrea de Roquetes i a Santa Bàrbara i la Galera. «Un total de 4.000 hectàrees on els pagesos ja han sol·licitat el rec i que es pot ampliar fins a 7.000», detalla Gómez.

El regadiu serà principalment de suport per garantir una producció estable al sector de l’olivera, entre altres conreus. Segons el president de la Comunitat General de Regants, el regadiu vol suposar una oportunitat per les noves generacions i evitar el despoblament del món rural. «L’agricultura funciona, és rendible, si té aigua i es pot garantir l’estabilitat de les collites», remarca, tot insistint en el fet que el projecte de regadiu del Xerta-Sénia vol ser també sostenible, pel que fa al sistema de reg, el consum d’aigua i de consum energètic. En aquest sentit, des de la Comunitat s’aposta de forma decidida per «l’energia verda».

Energies renovables

Una voluntat que ara topa amb diversos entrebancs. I és que la Ponència d’Energies Renovables ha emès un informe desfavorable a la instal·lació de generació híbrida ‘Canal Xerta-Sénia’, un sistema constituït per 4 plantes solars fotovoltaiques (amb una potència pic de 19.426 kW) i dos aerogeneradors (de 6,8 MW). El document assenyala que el parc afectaria l’àguila daurada, la cuabarrada o el duc, espècies protegides i amenaçades, i que els molins de vent alterarien el paisatge dels Ports. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, per la seva banda, ha denegat l’autorització per posar plaques solars. Des de la Comunitat de Regants ja han anunciat que presentaran al·legacions a aquesta decisió, en entendre que es tracta d’un «projecte pioner i que permet desenvolupar un regadiu sostenible i del segle XXI».

Concessió de 72 hectòmetres cúbics anuals d’aigua del riu Ebre 

El regadiu Xerta-Sénia sorgeix de la reconversió de l’antic canal Xerta-Càlig, construït parcialment i abandonat als anys setanta sense arribar mai a portar aigua de l’Ebre. A finals de la dècada dels vuitanta la Generalitat comença a planificar la reforma d’aquell canal abandonat, en un projecte de regadiu per a les comarques del Baix Ebre i el Montsià.  L’any 2002, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va atorgar la concessió d’aigua, que és de 72 hectòmetres cúbics anuals. 

Comentarios

Lea También