El caragol maçana, frenat aigües amunt de Tortosa

El control de la pesca, la barrera de ribera a Tortosa i la neteja de vegetació han contribuït a contenir-ne l’avanç pel riu Ebre

18 noviembre 2019 09:40 | Actualizado a 18 noviembre 2019 09:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) assegura que ha aconseguit contenir l’avanç del caragol maçana aigües amunt de Tortosa. L’organisme ha finalitzat el mes d’octubre la campanya de control de la plaga prevista per aquest 2019, que va començar el passat mes de maig.

El control sobre la pesca, amb la prohibició d’utilitzar esquers vius, però, sobretot, la barrera de ribera situada als ponts del Mil·lenari i del ferrocarril a Tortosa, així com l’eliminació de vegetació terrestre i aquàtica han contribuït decisivament a frenar-lo. A les proximitats de Tortosa, s’han retirat 461 exemplars adults i 2.210 postes.

A Miravet, la CHE apunta que no s’ha detectat presència de la espècie en tota la campanya, «això demostraria que les actuacions efectuades durant els últims dos anys han resultat efectives», els controls, però, es mantindran en aquest tram durant el 2020 per garantir-ne l’efectivitat .

Entre el 2017 i el 2020 el Ministeri per a la Transició Ecològica destinarà més de 530.000 euros en el control de la plaga. Les tasques prop de Tortosa, en zona de Domini Públic Terrestre, en col·laboració amb la Generalitat, van començar el 2014. L’objectiu era evitar que s’introduís en el domini públic hidràulic, aigües amunt de Tortosa. El 2017, els controls es van estendre a Miravet, on es va detectar un focus puntual.

La campanya ha inclòs jornades de prospecció diürnes i nocturnes, amb la retirada d’adults i postes per aconseguir més efectivitat. S’ha fet des de dalt d’embarcacions i des de la riba del riu. Cada setmana, s’ha desbrossat vegetació de ribera, a Miravet i Tortosa, per facilitar la recerca de l’espècie i eliminar zones de resguard i alimentació. Tot plegat s’ha complementat amb la prospecció quinzenal del tram comprès entre aquestes dos poblacions per detectar possibles nous focus.

Comentarios
Multimedia Diari