El caragol poma 'reapareix' al Delta amb les altes temperatures

Una de les principals preocupacions és que l´espècie invasora no remunti les aigües de l´Ebre i per això es fa necessària la barrera elèctrica a què es va comprometre la CHE

19 mayo 2017 22:49 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb la inundació dels arrossars i l’onada de calor d’aquesta setmana, el caragol poma ha reaparegut al Delta de l’Ebre.

Els exemplars adults de l’espècie invasora que van sobreviure als tractaments de l’any passat i han passat l’hivern sota terra , han ‘despertat’ i en els darrers dies ja han començat a fer les seves característiques postes de color rosa. Cada caragol pot fer centenars de postes i això afavoreix l’expansió de l’espècie si no s’hi actua a temps.

Entre els primers llocs on s’han fet visibles aquestes postes hi ha les vores del riu Ebre, tant al marge esquerre (on la plaga ja està estesa) com al dret.

Segons detalla al Diari el portaveu de la sectorial de l’arròs del sindicat Unió de Pagesos, Dani Forcadell, preocupa molt aquesta presència al riu «tan aviat», ja que l’Ebre és una de les principals zones per on es pot expandir la plaga. «A poc a poc va remuntant el riu i ara ja se’n troba a un quilòmetre i mig de la ciutat d’Amposta», comenta Forcadell.

Així, una de les preocupacions de cooperatives i arrossaires, agrupats en l’entitat Prodelta, és evitar que continuï l’expansió del caragol, tant en els camps de conreu, com en la xarxa de reg i el riu.

Així, arran de la dificultat de fer tractaments i altres actuacions al riu, el sector creu que és vital la instal·lació de la barrera elèctrica per barrar el pas a la plaga, a la que es va comprometre la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) però que encara no s’ha pogut concretar per un conflicte de patents.

Segons detalla al Diari Marc Ibeas, tècnic de Prodelta, és molt important que la plaga no arribi a l’alçada de l’estació de bombeig de la Pedrera, que abasteix el canal del marge esquerre.

També s’ha actuat en els darrers anys i s’ha de continuar actuant perquè el caragol no accedeixi als canals de reg i els camps a través de les bocanes o desaigües.

La irrupció de nou de la plaga és incipient i el sector arrossaire encara no ha fet una anàlisi de quines poden ser les afectacions aquest any. Amb tot, segons detalla Forcadell, enguany es presenta un any difícil.

El pla d’actuació que va aprovar la Generalitat i el sector «és de fa uns pocs mesos i no es podrà avaluar ara, sinó a mitjà termini», comenta el pagès.

El pla de lluita contra el caragol poma impulsat pel Departament d’Agricultura al Delta de l’Ebre disposa d’una dotació d’1,5 milions d’euros i compta amb una diversitat d’actuacions abans, durant i després de la campanya de l’arròs, com ara els tractaments amb saponina, alguns dels quals ja s’han començat a realitzar.

A més, des del Departament s’ha fet un encàrrec específic a les forces de seguretat per al control i la conscienciació de la dispersió de la plaga. S’inspeccionaran i denunciaran els incompliments del pla de lluita i es faran controls de neteja dels vehicles agrícoles, segons ha advertit la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari