El cas de la fuga de partícules radioactives d'Ascó anirà a judici

El jutge revoca el sobreseïment provisional, estimant parcialment recursos de la Fiscalia i Ecologistes en Acció

19 mayo 2017 17:36 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Gandesa ha revocat el sobreseïment provisional que va emetre l’any passat sobre la querella per la fuita de partícules radioactives de la Central Nuclear d’Ascó durant les tasques de recàrrega del grup I a final del 2007.

El titular del Jutjat, Luis Alfonso Zuloaga Jiménez, ha admès parcialment alguns dels recursos que en el seu moment van presentar el Ministeri Fiscal i l’entitat Ecologistes en Acció, al qual es va adherir dies després l’organització Greenpeace.

De tots els recursos presentats pels ecologistes, el jutge tan sols n’ha acceptat un, el que fa referència al testimoni dels pèrits presentats per les entitats ecologistes.

Així, d’acord amb el que estableix el nou acte, «s’estima parcialment el recurs de reforma, cosa que obliga necessàriament que es vegin en el judici oral -amb la resta de proves- les contradiccions que existeixen entre les pericials d’una part i l’altra sobre l’existència o no del risc i la seva naturalesa en els presumptes delictes relatius a radiacions ionitzants i contra el medi ambient».

D’altra banda, el Jutjat de Gandesa ha estimat el recurs del Ministeri Fiscal i ha dictat el sobreseïment provisional de la causa respecte als investigats, Antonio García Rotellar i Manuel Oliva González, inspectors residents del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en el moment en què es va produir la fuita de partícules de la central.

Durant els fets, que van tenir lloc el 26 de novembre del 2007, es van alliberar un miler de partícules radioactives quan acabava el procés de recàrrega de la Central Ascó 1.

Durant aquest procés, un operari va vessar aigua contaminada amb les partícules a prop d’una reixa d’aspiració del circuit de ventilació, que es va acabar expulsant per les xemeneies fins a l’exterior.

L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), propietària de la central nuclear de la Ribera d’Ebre, no va informar dels fets al Consell de Seguretat Nuclear fins a l’abril del 2008.

L’incident, qualificat inicialment de nivell 1 en l’escala internacional d’Accidents nuclears (INES en les sigles en anglès), va ser elevat a nivell 2 pel CSN per «inadequat control del material radioactiu i per proporcionar informació incompleta i deficient a l’organisme regulador».

Comentarios
Multimedia Diari