El cas del foc d’Horta de Sant Joan podria patir un nou retard

Les defenses demanen que el cas torni al Jutjat de Gandesa en l’estat en què estava el 2013, quan no hi havia jurat popular

29 noviembre 2017 10:37 | Actualizado a 30 noviembre 2017 11:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El judici pel cas de l’incendi forestal d’Horta de Sant Joan, ocorregut el juliol de 2009 i que costà la vida a cinc bombers –i un sisè va resultar ferit– no sembla que es vagi a fer aviat. Els advocats dels dos processats han demanat que el cas torni al Jutjat de Gandesa –que s’encarregà de la instrucció– just en l’estat en què es trobava l’any 2013, quan l’Audiència Provincial va acordar que els tres delictes –incendi forestal i homicidis i lesions imprudents– es fessin amb un sol judici amb un tribunal ordinari. I això d’acord amb la darrera decisió del Tribunal Suprem, que va resoldre que l’assumpte es jutgés amb un tribunal popular, en contra del criteri de l’Audiència, que deia que havia de ser un tribunal de tres magistrats.

Els advocats defensors reconeixen que sempre havien dit que si finalment s’acordava la competència del procediment del jurat, no seria necessari tornar la causa al jutge instructor i que es podia conservar la feina feta fins ara. Però després de la decisió del Tribunal Suprem del passat mes d’octubre, entenen les defenses que com que no s’ha pronunciat al respecte «no és possible conservar els actes i haurà de reprendre el procediment a partir del moment en què es va produir l’error –quan el 13 de març de 2013 va acordar la transformació en sumari ordinari–». Cal recordar que aquesta interlocutòria del Tribunal Suprem arribava quan la causa estava quasi a punt de ser jutjada. Només mancaven els escrits de les dues defenses, ja que tant el fiscal com l’acusació particular –en presentació dels propietaris de finques afectats per l’incendi– ja havien fet arribar al tribunal els seus escrits d’acusació.

Si finalment la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Tarragona accepta que la causa torni al jutge instructor de Gandesa, significaria que s’han de repetir tots els passos que s’han fet a partir de 2013, arran de la decisió de la Secció Quarta que el cas anés per un tribunal ordinari. El jutge haurà de tancar novament la instrucció i enviar el cas a l’Audiència Provincial de Tarragona perquè convoqui el Tribunal del Jurat. Llavors, totes les parts hauran de presentar les seves conclusions provisionals.

Comentarios
Multimedia Diari