El cas d’un foc que cremà 227 hectàrees arribarà a judici

L’acusat diu que quan va cremar restes agrícoles només feia una «brisa»

13 noviembre 2021 19:40 | Actualizado a 14 noviembre 2021 08:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El cas sobre l’incendi forestal que es va originar el 10 de juny de 2019 al terme municipal del Perelló i que va cremar 227 hectàrees arribarà finalment a judici. Així ho ha decidit la Secció Segona de l’Audiència de Tarragona, que avala la decisió presa pel titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Tortosa. D’aquesta manera es rebutja el recurs d’apel·lació presentat per l’encausat.

El jutge instructor relata que el 10 de juny de fa dos anys, l’acusat va acudir a la finca de la seva muller, situada a la zona de la Collada, al terme municipal del Perelló. L’objectiu era realitzar tasques agrícoles de crema de restes de poda d’olivera des de les set del matí fins aproximadament dos quarts de deu, quan va marxar a treballar a Benifallet.

L’encausat va disposar de dos punts de crema, un dels quals va originar el posterior incendi, a menys de cinc metres de terreny forestal. «El Sr. (...) va considerar, en marxar-se de la finca, que els dos punts de crema estaven apagats, tot i que no va fer servir cap mitjà per fer-ho».

Segons l’anàlisi dels agents rurals, el punt de crema més proper a la massa forestal, junt amb les condicions meteorològiques –de temperatura, humitat i vent– d’aquell dia van propiciar l’incendi, que es va detectar a dos quarts de dotze i es va donar per apagat a les 22.07 hores del dia 12. Les flames van cremar 227,13 hectàrees, de les quals 91,06 eren d’arbrat, 113,91 de matoll, 6,18 de pastures i 15,96 de conreu. Del total de la superfície cremada, 144,32 hectàrees estaven dins de l’Espai d’Interès Natural de Torral de Montagut. En l’extinció van intervenir 424 efectius de bombers, 34 camions autobomba i deu mitjans aeris.

A un quart d’onze del matí, hora estimada de l’inici de l’incendi, la temperatura era de 28 graus, la humitat relativa del 35% i la velocitat del vent de 25 km/h. L’acusat no tenia autorització administrativa per portar a terme les tasques de crema agrícola i, ni que l’hagués tingut, degut al vent d’aquest dia –superior als 10 km/h– no hauria d’haver efectuat aquelles tasques. Tanmateix, es recalca que l’home no va respectar la distància mínima de separació del punt de crema respecte la massa forestal, no va apagar les brases abans de marxar de la finca i no va disposar el punt de crema amb una perímetre de tres metres de terreny net al voltant.

En el recurs d’apel·lació, l’advocat de l’investigat deia que la imprudència del seu client ha de ser qualificada com a lleu i no pas de greu. No està d’acord amb les suposades infraccions que diu el jutge respecte el seu client.

L’Audiència de Tarragona, en la seva interlocutòria, diu que ara no és el moment de valorar la realitat o no d’aquests fets, una tasca que està prevista en el judici, on es prendrà declaració tant a l’investigat com a totes aquelles persones que les parts creguin oportú. Per això, els magistrats no revoquen la interlocutòria d’incoació de procediment abreujat i menys el sobreseïment de les actuacions.

Comentarios
Multimedia Diari