El cinema de Móra d´Ebre no obre des de març i el seu futur és una incògnita

La necessària digitalització de la sala i la crisi del sector per la baixada d´espectadors i la competència obren la incertesa sobre el futur de l´històric cinema, tancat des de fa un mes

19 mayo 2017 23:00 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’històric cinema Avinguda de Móra d’Ebre, l’únic de propietat privada que oferia programació setmanal a la Ribera d’Ebre i Terra Alta, ha deixat de programar pel·lícules. La última fou el drama històric Exodus: Dioses y Reyes de Ridley Scott, a mitjan passat mes de març. A partir de llavors, l’oferta de pel·lícules al cinema ha deixat d’aparèixer a les cartelleres dels mitjans de comunicació i al mateix cinema, situat a l’avinguda Comarques Catalanes, la imatge és de tancament.

Fonts consultades pel Diari apunten que el cinema no s’ha digitalitzat, un procés que han hagut de realitzar totes les sales comercials de cinema per a poder continuar exhibint les estrenes.

En la darrera dècada, les empreses exhibidores de cinema de Catalunya han anat digitalitzant progressivament les seves sales a mesura que el sistema de suport digital s’anava estenent i davant l’anunciada desaparició del sistema analògic.

La Generalitat afirma que en el moment que només es distribueixin còpies en digital, les sales que només comptin amb un sistema analògic d’exhibició no podran continuar funcionant.

A banda de la digitalització pendent, els distribuïdors de cinema treballen en un conjuntura negativa per a ells, amb l’IVA al 21 per cent, la pirateria i la competència d’Internet.

L’empresa propietària ha explicat al Diari que fa unes setmanes que no ofereixen cinema –per les dificultats d’obtenir còpies– i que el futur de la sala està per decidir. Sobre la taula hi ha diverses opcions, entre elles tancar definitivament el cinema, llogar-lo o vendre’l. «No hem decidit res, encara. Ara no fem cinema, però no hem decidit res». Des de la propietat, també s’apel·la l’Ajuntament de Móra d’Ebre perquè hi digui la seva.

Una alternativa

El Govern morenc és conscient de la situació delicada del cinema. L’alcalde, Joan Piñol, assenyala que mentre segueixi actiu, l’Ajuntament no interferirà, «no s’hi posarà». Ara bé, si l’opció escollida és la del tancament, Piñol anuncia mesures immediates per evitar que a Móra d’Ebre, com a capital de comarca, es deixin de veure pel·lícules.

En aquest sentit, l’alcalde apunta que s’ha posat en contacte amb una empresa del sector per conèixer el cost d’oferir cinema digital al teatre municipal La Llanterna. «Hem fet aquesta gestió per disposar d’una resposta ràpida en cas que acabi tancant».

L’historiador local, Josep Solé Arnal, situa l’inici del cinema Avinguda a la dècada dels 70 del segle XX. Es tracta d’un equipament d’una única sala, de grans dimensions, amb una capacitat aproximada per a 300 persones. A banda de projectar pel·lícules, durant dècades s’ha utilitzat per altres usos, per exemples actes polítics i de caire social o, finals dels anys 70, per a programar-hi espectacles de varietés.

Comentarios
Multimedia Diari