El conflicte pels aiguats del 2018, en vies de solució

El delegat del Govern, Xavier Pallarés, descarta que 
la manca d’entesa hagi d’obligar a retornar els fons a l’Estat però reclama que es compleixin els requisits

01 julio 2020 09:00 | Actualizado a 01 julio 2020 11:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El delegat del Govern a les TErres de l’Ebre, Xavier Pallarés, ha avançat que el conflicte per la transferència dels 6,9 milions d’euros en ajuts estatals pels aiguats de 2018 als ajuntaments ebrencs està «en vies de resolució» i ha situat les desavinences en qüestions tècniques «que s’han de discutir a Madrid». Ha centrat el problema en el cas d’Alcanar, que va acreditar danys per més de vuit milions d’euros, la meitat dels quals ha d’aportar el mateix ajuntament.

Pallarés descarta que la manca d’entesa hagi d’obligar a retornar els fons a l’Estat però reclama que es compleixin requisits de certificació de la despesa per efectuar el pagament i que es garanteixin les aportacions dels municipis.

Segons apunta, pròximament el Departament de Governació convocarà reunions tècniques i polítiques als municipis afectats resoldre un problema «econòmic i d’encaix». «Ahir mateix vaig parlar amb l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, i no voldria politmitzar més aquest tema. Considero que ara ja està enfocat».

D’altra banda, Pallarés també ha anunciat que en breu es reunirà la Taula de Mobilitat per donar a conèixer els resultats de l’enquesta sobre mobilitat a les Terres de l’Ebre, mentre que el 23 de juliol es reunirà la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre per abordar el minitransvassament de l’Ebre a Cantàbria que podria aprovar el govern espanyol.

Formació per evitar estafes

Així mateix, Pallarés també ha informat que els Mossos d’Esquadra imparteixen sessions de formació a treballadors de les administracions locals i de la Generalitat a les Terres de l’Ebre que s’encarreguen de compres i pagaments a proveïdors per evitar les anomenades «estafes digitals».

Segons ha explicat el delegat s, la iniciativa va sorgir, de fet, arran dels casos patits pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’EbrE (COPATE) i l’Hospital Comarcal d’Amposta, víctimes de fraus de 400.000 euros i 43.000 euros, respectivament.

De moment, els Mossos han impartit la formació a 93 treballadors d’ajuntaments, consells comarcals i ens municipals. «És una participació important i n’estem satisfets», ha expressat el delegat.

El proper 10 de juliol serà el torn dels empleats de la Generalitat que treballen en serveis de compres i tresoreria.

Comentarios
Multimedia Diari