El conte que explica el valor de les oliveres mil·lenàries als petits

‘Arraïlades’. Diversos municipis del Montsià acullen  contacontes sobre les oliveres i contra l’espoli 

21 junio 2019 17:40 | Actualizado a 26 junio 2019 19:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Dins del cicle ‘Fem Poble! parlem d’educació i activitats en família’, la Biblioteca de la Sénia va acollir ahir el contacontes del volum Arraïlades, un conte per salvar les oliveres monumentals, un dels arbres més antics del planeta. El conte està circulant per diversos municipis ebrencs per tal de conscienciar els més petits del valor de les oliveres mil·lenàries i de la difícil situació d’espoli que estan patint.

El llibre va tornar-se realitat el passat Sant Jordi, després de l’èxit al Verkami de la campanya promoguda per Arbres en Peu de Vida (Salvem lo Montsià i Graëllsia) per finançar-ne la seua autopublicació.

El seu autor és Guillem Riba, membre de Salvem lo Montsià i una de les persones que més ha encapçalat la lluita contra l’espoli d’oliveres mil·lenàries, tot defensat que les oliveres monumentals, lligades al paisatge, han de ser el motor per dinamitzar el sector de l’oli i l’oleoturisme al territori.

Arraïlades és un llibre il·lustrat per 14 artistes que pretén «conscienciar sobre la necessitat de comprendre, estimar i protegir el patrimoni únic que representen les oliveres monumentals», en paraules dels creadors. A més a més, és una iniciativa artística que busca mostrar a infants i adults el poder d’una ciutadania activa i organitzada per transformar i millorar la societat.

«Al sud de Catalunya i al nord del País Valencià tenim uns arbres i un paisatge que representa un dels patrimonis naturals, històrics i culturals més importants del nostre país. El mar d’oliveres, amb els milers d’oliveres monumentals (mil·lenàries i centenàries) constitueix un paisatge agrícola que el pas dels segles gairebé no ha modificat i, per tant, testimoni de vida dels nostres avantpassats», expliquen.

«Un llegat de les generacions que ens han precedit que malauradament en l’actualitat està en perill, arrasat per uns mercaders que no tenen cap escrúpol en arrencar aquests majestuosos arbres del territori que ha estat casa seua d’ençà de l’època dels romans».

Tots els beneficis que s’aconseguiran en la venta del conte aniran destinats al projecte Arbres en Peu de Vida, per a seguir treballant en la defensa de les oliveres monumentals. A més una de les accions està sent enviar el conte de forma gratuïta a escoles i biblioteques dels territoris de parla catalana.
 

Comentarios
Multimedia Diari