El convent de Santa Clara vol més protecció per accedir a ajuts estatals

La comunitat de l'orde de les clarisses de Tortosa, amb l'església tancada per un despreniment, tramita la declaració del conjunt fundat al segle XIII com a Bé Cultural d'Interès Nacional

19 mayo 2017 15:37 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La comunitat de l’orde de les clarisses del convent de Santa Clara de Tortosa ha iniciat els tràmits per declarar el conjunt Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), amb la voluntat d’accedir a ajuts econòmics suficients per restaurar de manera adequada l’indret, en estat de degradació.

La declaració els permetria accedir a línies d’ajuts major dotades de la Generalitat de Catalunya i, sobretot, al Pla Nacional d’Abadies, Monestirs i Convents de l’Estat. Tramiten la petició l’arquitecte tortosí Enric Roig i l’experta en art Josephine Matamoros. Roig creu que el convent posseeix prou valor per obtenir aquesta catalogació i que això suposaria un abans i un després en la preservació de l’espai.

La distinció hauria de facilitar, a més, l’obtenció de recursos a curt termini per restaurar l’església del convent, part del sostre de la qual es va desprendre de matinada un dia del passat mes de març.

Els tècnics han determinat la necessitat de canviar la totalitat del sostre, una obra amb un cost de 113.000 euros. La comunitat no disposa dels diners i per això han iniciat una campanya per recaptar-los. Han demanat ajut als veïns i comerços de Tortosa i també a les principals administracions públiques, com l’Ajuntament de Tortosa, la Diputació i el Departament de Cultura de la Generalitat.

«Hem demanat ajut a Cultura i també el canvi de catalogació de Bé d’Interès Local a d’Interès Nacional. Ho han vist bé i esperem que sigui un procés curt», ha explicat Roig al Diari .

La comunitat té l’esperança de poder executar els treballs de restauració els propers mesos i reobrir l’església al culte a la tardor, però en no disposar del finançament, el termini de les obres està pendent de fixar.


Gòtic del segle XIII
El convent de Santa Clara és una de les joies arquitectòniques del patrimoni de la ciutat de Tortosa. Fundat al segle XIII, és el convent més antic de la ciutat i s’emplaça al barri de Santa Clara. En destaca el seu claustre gòtic (segona meitat del s. XIII - primera meitat del s. XIV) d’arcs trilobulats. Adjacent a l’ala nord es conserven les restes de l’església templera de Sant Miquel. El recinte del convent va patir gravíssims danys durant la Guerra Civil.

Comentarios
Multimedia Diari