El debat del Corredor del Mediterrani marca les Jornades Gresol a Tortosa

Se celebra aquesta destacada cita empresarial al pavelló firal de la capital del Baix Ebre, amb ponents com Germà Bel, catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona, el qual va criticar el paper de l’Estat 

26 octubre 2017 14:56 | Actualizado a 27 octubre 2017 09:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Infraestructures, economia i turisme van ser els tres eixos centrals de la XVI Jornada Gresol que va celebrar-se ahir dimecres al pavelló firal de Tortosa. L’esdeveniment portava per lema ‘Nou cicle econòmic: nous reptes’, i va aglutinar ponents d’alt nivell com ara el catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona, Germà Bel; el director de Macroeconomia i Mercats Financers a CaixaBank, Oriol Aspachs; el director General de Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Múrcia de Telefónica, Kim Faura, a més de molts altres experts i empresaris del territori.

D’entre les diverses intervencions al llarg de la jornada, Aspachs va exposar les taxes de creixements i l’índex d’incertesa política (sense tractar la situació a Catalunya) i va fer èmfasi en l’auge de la desigualtat en la majoria de països occidentals pel que fa a la distribució dels beneficis. 

Pel que fa al turisme, un sector molt transcendental per a les Terres de l’Ebre, Aspachs va donar xifres positives i taxes destacades de creixement. «El turisme segueix en plena forma», va afirmar. «No només els factors de demanda fan créixer el sector turístic, sinó també la seua oferta, i cal dir que Espanya i Catalunya es mantenen en el número 1 pel que fa a competitivitat».

Un dels moments que va causar més expectació en el decurs de les jornades va ser el debat entorn del corredor viari i ferroviari del Mediterrani. En aquest espai hi van participar, a més de Germà Bel, el secretari autonòmic de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració  del Territori de la Generalitat Valenciana, Josep-Vicent Boira, i el president de la Fundación Pro-AVE València, Federico Félix. «Les exportacions hortofructícoles de l’eix Mediterrani suposen el 90% del total estatal. És l’autèntic rebost d’Europa. I en canvi no tenim les infraestructures necessàries per transportar-ho fins a Europa. Com és possible? Necessitem un canvi absolut en la política d’infraestructures de l’Estat espanyol», va expressar Boira, tot remarcant la necessitat de revisar el model d’infraestructures de l’Estat i assegurant que el motor hauria de ser precisament aquest corredor.

En ser inquirit per la qüestió pel president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José M. Chavarría, Germà Bel afirmà que en una hipotètica independència de Catalunya el transport de mercaderies no es veuria afectat. «Els camions de mercaderies seguiran passant per l’autopista i per l’N-340», va assegurar. «Mai no deixarà d’haver-hi comerç amb una secessió, ho demostren molts estudis».

Comentarios
Multimedia Diari