Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El delta de l'Ebre col·labora en un projecte europeu per analitzar la brossa marina

Els tècnics del Parc Natural fan un mostreig en una zona delimitada a la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja

ACN

Whatsapp
Tècnics del Parc Natural recollint escombraries en una platja del Delta de l'Ebre.

Tècnics del Parc Natural recollint escombraries en una platja del Delta de l'Ebre.

El Parc Natural del delta de l'Ebre és una de les vint àrees de la Mediterrània que formen part del projecte europeu ACT4LITTER que estudiarà com evitar, en espais protegits, les escombraries marines i els efectes que la contaminació produeix.

Els tècnics dels Parc Natural han fet aquest divendres una primera actuació a la platja del Serrallo de Sant Jaume d'Enveja, al Montsià. En una zona delimitada de 3.000 metres quadrats s'ha mostrejat, classificat i analitzat la brossa marina al llarg de 100 metres del litoral.

Tots els materials reciclables, com ara el plàstic, s'enviaran a l'abocador. Més enllà de la recollida de deixalles, el projecte vol conèixer la composició de la brossa marina per actuar en les activitats humanes que la produeixen.

El Mediterrani és un dels mars més afectats per les escombraries marines a tot el món. Es tracta d’una problemàtica "persistent i omnipresent" que genera un impacte negatiu en sectors econòmics cabdals com ara la pesca, l'aqüicultura, la navegació i el turisme.

Les escombraries marines també amenacen espècies i hàbitats, amb impactes que van des de l'enganxament en xarxes de mamífers marins o la ingesta de plàstics, fins a la bioacumulació i l'alliberament de tòxics de les escombraries, la introducció d'espècies invasores o els danys als hàbitats bentònics. 

EL projecte ACT4LITTER comprèn la identificació de possibles mesures per abordar els problemes de les escombraries marines al Mediterrani, l'avaluació de viabilitat de les mesures identificades que s'han d'implementar, el desenvolupament de 10 plans d'acció específics per prevenir i mitigar les escombraries marines mitjançant un enfocament participatiu, i l'elaboració d'un pla de govern conjunt per millorar la gestió de les escombraries marines.

Els principals socis d'ACT4LITTER són l'Agència de Residus de Catalunya, Sant’Anna School of Advanced Studies (Itàlia). MedPAN – Network of Marine Protected Area Managers in the Mediterranean (França), i Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development (Grècia).

Majoria de plàstic en els 2,6 quilos de brossa del primer mostreig

Xavier Abril, tècnic del Parc Natural del delta, ha explicat que el mostreig va permetre treure 2,6 quilos de brossa, amb 96 objectes, el 75% dels quals eren de plàstic. Així, es van extreure "embolcalls d'aliments, bastonets d'orella i, com a curiositat, una ferradura de cavall i un ganivet de serra", ha detallat Abril, que considera que van actuar en una platja que estava "bastant neta".

El projecte contempla quatre mostrejos, comptant el que ja es va fer divendres. Els altres tres es faran durant el 2018, un coincidint en primavera, un altre a l'estiu i el darrer a la tardor. Així, esperen tenir un pla d'acció per poder-lo començar a aplicar el mateix any vinent. Per Abril, la problemàtica afecta també les persones "dins la cadena alimentària" i no només els animals marins, mamífers o ocells.

El projecte s'ha iniciat a la platja del Serrallo perquè és una de les poques platges del delta on no hi ha una neteja mecànica durant l'estiu, a més de l'amplada física o la distància amb la desembocadura del riu, dels ports pesquers o depuradores.

Temas

Comentarios

Lea También