El delta de l’Ebre s’inunda de solidaritat després del Glòria

A Deltebre s’han recollit 3 mil quilos de brossa de les platges aquest cap de setmana

10 febrero 2020 10:10 | Actualizado a 11 febrero 2020 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Algunes de les platges del Delta de l’Ebre s’han omplert aquest cap de setmana de voluntaris i voluntàries que han participat en la neteja dels residus que el temporal Glòria va arrossegar per tot el litoral català. A Deltebre, per exemple, dissabte es va netejar la platja de la Marquesa i diumenge la de Riumar i el Garxal. Unes accions que van ser tot un èxit de solidaritat, ja que, durant els dos dies, hi van participar unes 500 persones, sumant prop de 3.000 quilos de residus retirats de primera línia de mar. La neteja la van organitzar conjuntament el Parc Natural del Delta de l’Ebre, l’Associació de Voluntaris del Parc i l’Ajuntament del municipi.

Ahir al matí, un dels dies més concorreguts, a Riumar es van concentrar un bon grup de persones del municipi i dels pobles veïns per netejar i veure en primera persona els estralls de la tempesta. I és que com proclamava l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, «a banda d’esborrar la línia de costa, el temporal també va causar l’entrada de residus, el que deteriora la naturalitat i la imatge de les nostres platges», una realitat a la qual afegia que «no som un Delta resignat, sinó que ha passat a l’acció».

Carme Franch, veïna de Deltebre, reblava que un altre temporal podria significar el final del Delta. «En els últims anys ja hi ha hagut una regressió important, però amb el temporal s’ha demostrat que el Delta està morint. Esperem que des de l’Estat i la Generalitat es posen més seriosos i ens ajuden, perquè si no desapareixem més prompte del que estava pensat». Una altra de les voluntàries, l’ampostina Erika Valero, que anava també en representació de l’empresa per a la qual treballa, deia que «estic molt per aquí i tot el que es pugui fer per ajudar a la zona serà benvingut». Valero deia també que participa habitualment en les neteges de platges que s’organitzen des del Parc Natural.

De més lluny, des de Lleida, venia Lluïsa Roca, qui participava amb familiars de Móra la Nova: «Hem vingut perquè tenim molta consciència ambiental, però des que els nens eren petits ja fèiem recollida de plàstics cada cop que anàvem a la platja». La neteja va concloure amb una visita pel Garxal, un dels indrets més preuats del Delta pel seu ecosistema.

Fa uns dies la Taula de Consens pel Delta va presentar també el seu full de ruta per evitar la regressió. «El Delta és un territori heterogeni i en cada zona necessitem mesures diferents i combinades. No és el mateix el que s’ha de fer a la Marquesa, que a l’Illa de Buda o al Trabucador», deia Soler, qui afegia també que «ara és hora d’anar tots a una per tal de protegir el nostre estimat Delta i reivindicar mesures urgents a curt termini i mesures estructurals per salvar-lo». D’aquesta manera, algunes de les accions que s’adaptaran a cada zona poden anar des d’aportació de sorres i sediments fluvials, la construcció dels camins de guarda, la fixació dels sistemes dunars amb vegetació autòctona o la proposta d’una prova pilot amb dics intel·ligents.

Altres accions solidàries

Després d’Amposta i la Ràpita, que van netejar les platges la setmana passada, aquest cop ha sigut el torn també de Sant Jaume d’Enveja, on dissabte es va netejar Migjorn i l’Illa de Buda.

A banda, han sigut diverses les accions les que han anat naixent després del temporal Glòria. Per posar només alguns exemples, «Recuperem el Delta» és una plataforma de venda de camisetes iniciada per Emma Cid amb els dissenys de la il·lustradora Raquel Garcia. En el cas de la Campanya pels Sediments, també han preparat camisetes per a l’ocasió amb el logo de la plataforma. Ambdós casos destinen 100% dels beneficis a l’Associació de Voluntaris del Parc Natural, a la Campanya pels Sediments i a la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Aquests només són alguns dels molts exemples de solidaritat entre els que encara, fins i tot, n’han de sorgir més.

Finalment, a través de Taula de Consens pel Delta, també s’ha establert un número de compte a través del qual realitzar donacions per evitar futures problemàtiques com les del temporal Glòria.

Comentarios
Multimedia Diari