El dia més plujós a l'Ebre en 28 anys va ser l'1 d'abril

Les estacions meteorològiques del sud de Catalunya van registrar el mes passat quantitats d'aigua per sobre de la mitjana

05 mayo 2020 11:22 | Actualizado a 05 mayo 2020 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El mes d’abril ha estat excepcionalment plujós al litoral i prelitoral, amb registres de precipitació inèdits per a un mes d’abril en alguns sectors com és el cas de l’Observatori Fabra de Barcelona, ubicat a la serra de Collserola. Amb una precipitació acumulada mensual de 254,6 mm, es tracta de l’abril més plujós d’aquesta sèrie de 107 anys de dades i significa un 454% de la seva mitjana climàtica d’abril.

En general, l’acumulació de pluja ha estat excepcional a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, molt especialment a la pròpia ciutat de Barcelona, al sud del Baix Llobregat i a l’entorn de Collserola, a més de punts del Baix Empordà, de la Selva i del massís dels Ports, on s’han recollit més de 250 mm.

El mes d’abril s’ha caracteritzat per una configuració sinòptica marcada per l’anticicló situat al centre i nord del continent europeu obligant les baixes pressions a despenjar-se cap a les nostres latituds, les més actives amb un recorregut mediterrani, carregades d’humitat i un flux del segon quadrant. D’aquesta manera, la distribució de les anomalies de la precipitació a Catalunya mostra un clar gradient sud-est a nord-oest, amb precipitació per sota de la mitjana climàtica a gran part del Pirineu, sobretot al Pallars Sobirà, on els fluxos del segon quadrant arriben molt descarregats d’humitat.

Aquestes pertorbacions, malgrat tenir una temperatura baixa en el seu centre en els nivells mitjans de la troposfera (uns 5.500 metres d’altura), han comportat uns valors tèrmics suaus en els nivells baixos (uns 1.500 metres d’altura) i en superfície, com a conseqüència de la massa d’aire temperada procedent de baixes latituds.

Precipitació del 29 de març al 2 d’abril

Entre el 29 de març i el 2 d’abril Catalunya va patir un episodi de precipitació provocat per la formació d’una pertorbació freda a nivells mitjans i alts que es va ubicar al sud-oest de la península Ibèrica. A més a partir del dia 1 es va formar una petita baixa a les illes Balears i va comportar un flux de llevant en superfície.

Les quantitats de precipitació acumulada van oscil·lar des de menys de 10 mm a alguns sectors de la Catalunya Central, l’Alt Empordà i la vall del Segre fins a més de 100 mm a les Terres de l’Ebre, superant els 200 a la serra dels Ports. Pel que fa a la neu, a banda de la que es va enregistrar al Pirineu i Prepirineu, el dia 31 es va deixar veure testimonialment fins a 300 m al sud del país.

Els registres de precipitació més destacats a les estacions gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser: 208,4 mm a PN dels Ports (el Baix Ebre); 170,4 mm a Amposta (el Montsià); 138,4 mm a Mas de Barberans (el Montsià); 123,3 mm a Alcanar (el Montsià).

L’1 d’abril la pluja va persistir tota la jornada al sud de les Terres de l’Ebre, acumulant fins a 144,2 mm a Amposta. Aquesta estació amb 28 anys de dades no havia registrat mai tanta aigua en una sola jornada. Fins ara el dia més plujós havia estat el passat 22 d’octubre de 2019, amb 133,5 mm.

La intensitat de la pluja va ser en general feble o moderada, si bé a Amposta es van recollir 27,9 mm en mitja hora, dels quals 1,6 mm en només un minut. La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques no va registrar llamps a terra, si bé es van observar algunes tempestes prop del delta de l’Ebre.

El vent no va ser un dels aspectes més destacats de l’episodi, però el dia 1 es va deixar notar arran de mar, amb ratxes de fins a més de 70 km/h, com ara els 78,1 km/h del Port de Barcelona – Bocana Sud, 72,7 km/h a l’Observatori Fabra de Barcelona o bé els 72,4 km/h de l’Illa de Buda, al delta de l’Ebre.

Precipitació del 18 al 22 d’abril

Entre el 18 d’abril a la tarda i el 22 al matí Catalunya va patir l’episodi de precipitació més abundant d’aquesta plujosa primavera, amb màxims de més de 200 mm al litoral Central i més de 100 mm a bona part del litoral i prelitoral, així com al sud de la Catalunya Central.

En general les quantitats de precipitació no van ser tan importants com les de l’excepcional temporal de finals de gener d’enguany, però es van tornar a produir crescudes importants als trams finals de rius com el Gaià, el Llobregat, el Besòs, la Tordera, l’Onyar, el Daró o el Ter.

La precipitació va ser generalitzada i va superar els 20 mm pràcticament a tot el país, amb l’excepció de les parts més baixes del Segrià i algunes valls del Pirineu. Les quantitats més destacades registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 224,9 mm a PN del Garraf – el Rascler (el Baix Llobregat); 215,1 mm a Barcelona – el Raval (el Barcelonès); 213,7 mm a l’Observatori Fabra (el Barcelonès).

Tot i que en general la intensitat de la pluja va ser dèbil o moderada, localment es van produir alguns xàfecs intensos, amb quantitats properes a 1 mm per minut. Sobretot el dia 19 al matí, quan es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill per pluja intensa (20 mm en 30 minuts) a punts de litoral Central. En mitja hora es van recollir 22,7 mm a Viladecans o 22,4 mm al PN del Garraf – el Rascler, ambdues al Baix Llobregat, així com 20,4 mm a Cunit (Baix Penedès). L’estació de Batea (Terra Alta) va mesurar fins a 2,3 mm en 1 minut.

Abril càlid a gran part de Catalunya

El mes es pot qualificar de càlid a gran part de Catalunya, i molt càlid a l’Aran (figura 1). Aquestes anomalies de temperatura han estat fruit d’una configuració sinòptica marcada per una inhibició de les masses fredes d’altes latituds en relació al flux de l’est o del sud-est associat a les pertorbacions que van visitar Catalunya a l’abril.

Comentarios
Multimedia Diari