El dipòsit de Riba-roja ja ho té tot a punt per començar a rebre residus

L’empresa presenta la declaració responsable a l’ACA conforme la nova infraestructura ja pot començar a operar

18 julio 2019 15:43 | Actualizado a 18 julio 2019 15:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’empresa Lestaca, societat que construeix el dipòsit de residus de Riba-roja d’Ebre, ha presentat ja la declaració responsable davant l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) conforme la nova infraestructura de les Valls està llesta per començar a operar. Segons ha comunicat l’empresa, tot el que requeria l’autorització ambiental està enllestit i a punt per poder començar l’activitat. Recordem que ahir era el dia màxim per presentar aquesta declaració.

Així doncs, el dipòsit controlat de residus tipus II (no perillosos) i el Centre de Valorització és ja una realitat, 11 anys després que s’iniciés la tramitació urbanística i mediambiental, i després de tres mesos d’obres durant els quals s’han mogut 340.000 metres cúbics de terra per construir les instal·lacions. Aquestes consten d’un primer vas amb capacitat per a 1,29 milions de metres cúbics, construït sobre sòl argilós.

Aquesta cel·la disposa de cinc capes d’impermeabilització: una d’argila, dues de bentonita, una làmina de polietilè i una per sobre de geotèxtil, i també d’una xarxa de drenatge, tant dels gasos com dels líquids que puguin sorgir de la descomposició (lixiviats). 

Aquest seran recollits en una bassa construïda al mateix paratge per ser tractats en una depuradora. En una segona bassa es recolliran les aigües pluvials de la vall, perquè no entrin al vas, reduint així al mínim els lixiviats que es puguin generar, per motius mediambientals però també pels sobrecostos econòmics que representa el seu tractament.

La primera cel·la del dipòsit ja pot rebre residus, segons ha confirmat l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez. Per supost les obres continuaran aquests dies per afegir elements i serveis que encara falten però que no requerien la llicència. Dimarts l’empresa va comunicar a l’Ajuntament que ja podia començar a operar.

Tots els residus que entrin a les instal·lacions han de contenir informació sobre font, origen, procés de producció, composició i característiques de les matèries primeres i tractament. I la llicència mediambiental concedida per la Generalitat només permet que es tractin i es dipositin residus industrials tipus II no perillosos.

Contraprestacions i oposicions

L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre confia en la col·laboració amb el Departament de Territori i Sostenibilitat davant una infraestructura que Riba-roja «posa a disposició del país», i que suposa unes contraprestacions per al municipi, com són una major activitat als comerços i serveis del poble i la creació de 14 llocs de treball, als quals se sumaran una trentena més amb la segona inversió anunciada per l’empresa Lestaca d’una planta de despolimerització, avançant cap a un model d’economia circular i amb la voluntat d’aturar el despoblament rural que viu la comarca. 

També destaca la transformació en carretera de 8 dels 13 quilòmetres del camí de Maials (via d’evacuació del Pla d’Emergències Nuclear PENTA), el desenvolupament del reg en 130 hectàrees del terme municipal i uns ingressos municipals que permetran mantenir els serveis als veïns, en un moment en què el tancament anunciat de la nuclear posa data de caducitat al model econòmic actual de la Ribera nord, segons valora el consistori.

«Tenim plena confiança amb la Generalitat i el Departament de Territori i Sostenibilitat, i ens consta que al nostre país en aquest tipus d’instal·lacions es fan les coses bé», diu l’alcalde, que afegeix que «l’Ajuntament de Riba-roja és el primer interessat que es facin les coses bé a les Valls», ja que es tracta de la inversió més gran al municipi des de la construcció de la central hidroelèctrica el segle passat.

Els darrers mesos, ajuntaments de la comarca i el mateix Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre han mostrat la seva oposició al projecte, la qual cosa va motivar que el Departament de Territori i Sostenibilitat revisés a fons tots els procediments referents al projecte.

Torn de la Generalitat 

Ara, el Departament de Territori inspeccionarà durant els pròxims deu dies el dipòsit de Riba-roja d’Ebre per poder decidir sobre la revisió de la llicència ambiental que el podria fer inviable. 

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha revelat que inspectors de la Generalitat van revisar aquest passat dimarts les obres al camí d’accés a l’abocador. 

A partir del resultat d’aquestes dos accions, ha avançat, es prendrà la decisió final després que ahir caduqués formalment la vigència de la llicència.

Comentarios
Multimedia Diari